Novi NASA-in alat otkriva gradove kojima prijeti potapanje, među njima i jedan hrvatski

Foto: NASA/Shutterstock
 
NASA je stvorila novi alat koji predviđa koji bi svjetski gradovi mogli biti potopljeni zbog otapanja ledenjaka.
 
Novi alat za predviđanje posljedica globalnog zatopljenja zove se GFM (Gradient Fingerprint Mapping), a radi se o interaktivnoj karti pomoću koje korisnici mogu doznati koji će gradovi biti potopljeni zbog podizanja razine mora.
 
"Karta svijeta za svaki grad prikazuje ledenjake i ledene mase čije otapanje bi moglo utjecati na taj grad", izjavili su znanstvenici za BBC. Proučavali su rast razine mora u 30 država.
 
"Gradovi i države moraju razmišljati o tome što će se dogoditi za 100 godina"
 
Između ostalog alat pokazuje da bi London i New York mogli biti potopljeni zbog otapanja leda na Grenlandu. Među ugroženim svjetskim gradovima alat prikazuje i Dubrovnik. Znanstvenici su naglasili da se podizanje razine mora ubrzalo u 21. stoljeću, što je najvjerojatnije rezultat otapanja leda na Grenlandu i Antarktici.
 
Znanstvenik Erik Ivins je izjavio: "Gradovi i države koji pokušavaju gradnjom zaustaviti potencijalne poplave moraju razmišljati o tome što će se dogoditi za 100 godina i procijeniti moguće rizike". Novi NASA-in alat će im pomoći u točnom predviđanju utjecaja otapanja ledenih masa na pojedine gradove. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz globalno zagrijavanje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: globalno zagrijavanje.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više