Naša putovnica je 8. najmoćnija na svijetu. Slovenska je moćnija, srpska puno gora

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz/EPA

Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlja koja je za svoje stanovnike osigurala najveću slobodu putovanja, prema novom izvještaju Global Passport Indexa. Bez vize građani Emirata mogu ući u 180 zemalja.

Drugo i treće mjesto dijeli 10 europskih zemalja -  Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švicarska. Četvrto mjesto dijele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska. Sjedinjene Države su na šestom mjestu, zajedno s Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su putovnice Somalije, Iraka, Afganistana i Sirije.

Hrvatska stoji jako dobro

Hrvatska je putovnica na 8. mjestu na svijetu i dijeli ga s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom. Hrvati mogu u 172 destinacije putovati bez potrebe za prethodnom vizom, dok je za 26 zemalja potrebna viza. Na istom mjestu bila je i lani, a jedina godina u kojoj je proglašena moćnijom te je bila na 7. mjestu je 2020. godina, koju su obilježile restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa. 


Graf prikazuje u koliko se zemalja moglo putovati s hrvatskom putovnicom bez vize od 2015. do ove godine

Srbija je zauzela 32. poziciju, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44. poziciji. Slovenci, pak, imaju sedmu najmoćniju putovnicu na svijetu.

Pročitajte više