NASA razmatra zamjenu shutlleova kapsulama nalik Appolu

NASA razmatra zamisao da svoju flotu problematičnih svemirskih shuttleova zamijeni novom generacijom svemirskih kapsula nalik Appolu, izjavio je direktor njezine uprave za transport John Rogacki.

"Imamo mnogo iskustva u letu kapsulama, a moglo bi se reći da iskustva s izradom upućuju na to da bi kapsule mogle biti ostvarive brže od letjelica s krilima", rekao je Rogacki.

Za razliku od shuttlea, koji se prizemljuje poput zrakoplova, kapsule padaju u more i mora ih se pokupiti brodom.

Iako je zadnja kapsula lansirana još prije tri godine, njezinu korištenju nauštrb shuttleova sve veću potporu daju astronauti, dužnosnici NASA-e i članovi Kongresa nakon nesreće shuttlea Columbia u kojoj je 1. veljače poginulo svih sedam članova posade.

Američka svemirska agencija od 90-ih je godina prošlog stoljeća utrošila milijarde dolara u neuspješnim pokušajima izrade nove svemirske letjelice s krilima, dovodeći u pitanje postavljeni rok -2008. godinu - do kojeg je novi svemirski zrakoplov trebao biti u uporabi.

Corin Seagal, znanstvenik sa sveučilišta Florida, kojega je NASA odabrala za dizajniranje novih sustava, procijenio je da za razvoj tehnologije koja će omogućiti proizvodnju doista sigurnih svemirskih letjelica koje se mogu koristiti više puta treba između 15 i 20 godina.

Zasad u NASA-i ne žele javno komentirati mogući oblik nove letjelice, nastojeći u svakoj prilici naglasiti kako postoje razlozi za i protiv letjelica s krilima i kapsula.

Projekt kapsule dobio je veliki poticaj u ožujku, nakon objavljivanja rezultata istraživanja koje je vodio astronaut John Young, koji je letio i u shuttleovima i u kapsulama. On, ali i visoki dužnosnik NASA-e Michael Kostelnick, ističe raznovrsnost kapsule koja se može kretati iza Zemljine niske orbite sve do Mjeseca, a i dalje.

Rogacki je rekao kako se od nove svemirske letjelice neće tražiti sposobnost izrazito dalekih svemirskih letova, ali da NASA zahtijeva da letjelica bude sposobna pružati podršku misijama koje bi se poduzimale dalje od Međunarodne svemirske postaje.

Pročitajte više