NASA se priprema za dolazak golemog asteroida nazvanog Bog kaosa

Foto: 123rf

NASA se već priprema za dolazak velikog asteroida nazvanog Bog kaosa (God of Chaos), koji će pored Zemlje proći za 10 godina. Ljudi će 13. travnja 2029. godine gledati u nebo i vidjeti sitnu svjetlosnu mrlju kako prolazi, a ona će ubrzo postati sjajnija i brža. Kretat će se tako brzo da će širinu Mjeseca prijeći za jednu minutu i bit će svijetla poput zvijezde na nebu. Znanstvenici su asteroid nazvali Apop, prema egipatskom bogu kaosa, piše britanski The Independent.

Dosad nezabilježen uvid

Svjetleća mrlja bit će veliki asteroid, promjera 340 metara, za čije se praćenje dok bude prolazio pokraj Zemlje NASA već sada priprema. Američka svemirska agencija kaže kako će proći dovoljno daleko da bude bezopasan, bit će udaljen 19.000 milja, što odgovara udaljenosti na kojoj se kreću neke svemirske letjelice.

To je također dovoljno blizu da znanstvenici mogu dobiti dosad nezabilježen uvid u asteroid. Tako će moći vidjeti oštre detalje i promatrati asteroid na nove načine. Asteroidi ovakve veličine rijetko prolaze tako blizu Zemlje. Znanstvenici su vidjeli izbliza manje asteroide, ali nešto tako kolosalne veličine prava je rijetkost, objavila je NASA.

”Apopov bliski prolazak 2029. godine bit će nevjerojatna prilika za znanost. Promatrat ćemo asteroid optičkim i radarskim teleskopima. Radarskim promatranjem moći ćemo vidjeti detalje na površini koji su veličine samo nekoliko metara”, rekla je Marina Brozović, radarska znanstvenica s NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja u Pasadeni u Kaliforniji.

Znanstvenici su se ovog tjedna sastali na Konferenciji planetarne obrane u College Parku u Marylandu, na kojoj su prolazili kroz fiktivne scenarije sudara s asteroidom te raspravljali o tome kako mogu promatrati asteroide i ususret im poslati istraživačke misije.

Mogućnost sudara sa Zemljom je izuzetno malena

Asteroid će golim okom prvo biti vidljiv na noćnom nebu na južnoj polutki dok se bude kretao od istočne prema zapadnoj obali Australije. Potom će prijeći Indijski ocean i nastaviti kretanje prema SAD-u. Najbliže Zemlji bit će dok bude prolazio iznad Atlantskog oceana. Kretat će se brzo, preko Atlantika će proći za manje od sat vremena, a potom će se izgubiti u svemiru.

Apop su prvi uočili astronomi Kitt Peak National Observatoryja u lipnju 2004. godine. Ubrzo nakon što su ga uočili, njihov daljnji rad zastao je zbog tehničkih i vremenskih problema. Ponovno su ga uočili znanstvenici iz Australije koji su izračunali da postoji 2,7 posto šanse da udari u Zemlju dok bude prolazio 2029. godine. Od tada je asteroid pažljivo promatran i mogućnost sudara je isključena. Nakon dodatnih izračuna, znanstvenici danas smatraju da je mogućnost udara u Zemlju 1 naprema 100.000.

Promatranja će se nastaviti kad asteroid stigne 2029. godine. Znanstvenici se nadaju da će saznati više o njegovoj veličini, obliku, sastavu, a možda i unutrašnjosti. Na spomenutoj konferenciji istraživači su raspravljali o pitanjima kao što su hoće li asteroid utjecati na Zemljinu gravitaciju, hoće li moći pogledati u njegovu unutrašnjost i treba li mu ususret poslati svemirsku letjelicu.

Važne znanstvene spoznaje koje bi mogle biti korisne u obrani planeta

”Već znamo da će bliski susret sa Zemljom promijeniti Apopovu putanju, ali naši modeli također pokazuju da bi približavanje Zemlji moglo promijeniti način na koji se asteroid vrti, a moguće je i da će se dogoditi i neke površinske promjene, poput manjih lavina”, kaže Davide Farnocchia, astronom JPL Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS), koji je 30. travnja vodio sjednicu o Apopu zajedno s Marinom Brozović.

Znanstvenici se nadaju da će nas rad na ovom slučaju zaštititi ako se neki drugi asteroid bude kretao ravno prema Zemlji.

”Apop je predstavnik oko 2000 trenutačno poznatih potencijalno opasnih asteroida. Promatranjem prolaska Apopa 2029. godine, dobit ćemo važne znanstvene spoznaje koje bi jednog dana mogle biti korisne u obrani planeta”, kaže Paul Chodas, direktor CNEOS-a.   

Pročitajte više