NASA upozorava na opasnost od dijelova Columbije koji padaju

Američka svemirska letjelica Columbia se kako izgleda raspala u subotu iznad Texasa prilikom slijetanja na raketodrom u Floridi, a NASA je upozorila na opasnost od dijelova letjelice koji padaju.

Predsjednik George W. Bush je izviješćen o nesreći i očekuje podrobnije informacije od Američke svemirske agencije (NASA).

Columbia je bila na visini od oko 63 kilometra iznad središnjeg Teksasa u 09.00 sati po lokalnom vremenu (15.00 srednjeuropsko vrijeme), putujući brzinom od 20.000 kilometara na sat kada se začula buka i eksplozija, a kontrola leta je izgubila vezu s letjelicom.

Rodbinu astronauta, supruge, muževi i djeca koji su u Svemirskom centru Kennedy čekali na slijetanje Columbije što je trebalo uslijediti u 09.16 po lokalnom vremenu, NASA je odvela na odvojeno mjesto.

Posadu letjelice koja je bila u 16-dnevnoj znanstvenoj misiji činilo je sedam astronauta od kojih su dvije bile žene. Troje od njih, zapovjednik Rick Husband, 45, Kalpana Chawla, 41, i Michael Anderson, 42, već su letjeli u svemir. Ostalim četiri, Williamu McCoolu, 40, Davidu Brownu, 46, Laureli Clark, 41, i Ilanu Ramonu, 47, to je bio prvi let.

Let Columbije bio je pod posebnom sigurnosnom paskom jer je na njoj po prvi put u svemir letio jedan izraelski astronaut, Ilan Ramon, ali dužnosnici NASA-e tvrde da nije bilo prijetnji ovome letu te da nije vjerojatno da je žrtva terorističkog napada budući se nalazio na visini od oko 63 kilometra.

NASA je do sada zabilježila dvije nesreće svojih svemirskih letjelica. Svemirski shuttle Challenger eksplodirao je 28. siječnja 1986. pri polijetanju i tada je poginulo sedam astronauta, a u požaru rakete Apollo 27. siječnja 1967. poginula su tri astronauta.

Pročitajte više