NASA-ina letjelica na Marsu snimila logo serije Star Trek

Foto: NASA

PREMDA svemirske agencije već neko vrijeme planiraju odlazak na Mars s ljudskom posadom, izgleda da su nas u tome pretekli fiktivni junaci iz serije Star Trek. Naime, u bazenu Hellas Planitia, odnosno jednom od najvećih kružnih udubina okruženih planinskim lancem na Marsu, uočen je svima prepoznatljiv logo svemirske organizacije iz budućnosti, piše Science Alert.

Nažalost, ipak se ne radi o istraživačima koji su "hrabro krenuli tamo gdje nijedan čovjek do sada nije kročio", već o prirodnoj i posve slučajnoj pojavi, tvrdi Ross Beyer sa Sveučilišta Arizona.

Zanimljivi oblici na Marsu

Forme oblika slova V nisu neuobičajena pojava na Crvenom planetu. Ovaj oblik koji podsjeća na logotip Star Treka, nastao je prije mnogo godina kao posljedica vulkanske erupcije na dnu bazena. Kako je tekla lava, formirala se oko srpastih dina te se prilikom hlađenja stvrdnula oko njih. Nakon nekog vremena vjetrovi Crvenog planeta raznijeli su pijesak dina, ali je ostala stvrdnuta lava, objašnjava NASA.

Radi se zapravo o otiscima dina koje su postojale u dalekoj prošlosti. Iako su vrlo česta pojava na Zemlji, tek su nedavno uočeni na Marsu. U bazenu Hellas Planitia postoji tristotinjak takvih formacija otisaka dina, a dodatnih 480 uočeno je u području Noctis Labyrinthus (Noćni labirint), čije doline podsjećaju na labirint. 

Otisak u obliku logotipa iz serije Star Trek nije jedini takav na tom području; snimljeno ih je više, a fotografirala ih je NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Oglasio se kapetan Kirk

Ovo znanstveno otkriće novih ostataka srpastih dina na Marsu ponukalo je mnoge da ih na društvenim mrežama prokomentiraju u šaljivom tonu. Oglasio se i glumac William Shatner, koji je u prvom serijalu Star Treka utjelovio lik kapetana Jamesa T. Kirka. Napisao je da su oni pobijedili tim filmskog serijala Star Wars.

Pročitajte više