Nasilne scene u Jeruzalemu, policija vodenim topovima rastjerivala ortodoksne židove

Screenshot: YouTube

U JERUZALEMU je u utorak navečer, uslijed prosvjeda protiv strogih mjera povodom pandemije, izbio okršaj između ultraortodoksnih židova i policije. Na gradskim ulicama je nastao kaos.

Stotine ljudi, pretežito muškaraca, skupile su se prosvjedujući protiv zatvaranja tzv. yeshiva, obrazovnih ustanova u kojima se proučavaju tradicionalni vjerski tekstovi, ponajviše Talmud i Tora, te uči ortodoksno židovsko pravo. Skup je počeo relativno mirno. Okupljeni su slušali govore i mahali transparentima na kojima je pisalo "Stop progonu religije u svetoj zemlji" i "Zatvaranje obrazovnih institucija je kao nož u srce". 

Na sprovodu rabina i do 10.000 ljudi

Ipak, kad je program završio, prosvjednici su se zaputili u obližnju ulicu i fizički suprotstavili policiji. Osim toga, palili su kontejnere i u potpunosti blokirali promet. Ubrzo su i vatrogasci morali intervenirati. Kako su se neredi zahuktavali, prosvjednici su počeli gađati policiju kamenjem i ostalim što im je došlo pod ruku. Dodatnu eskalaciju je spriječila izraelska služba sigurnosti tako što su rastjerali mnoštvo vodenim topovima. 

Zajednice Haredija su jedne od najpogođenijih pandemijom koronavirusa u Izraelu, ali to ne zaustavlja njihov otpor prema vladinim mjerama. Ovo nije jedini ovakav prosvjed u ultraortodoksnim dijelovima grada, a ni u ostalima nije nedostajalo nasilnih scena. Iako su pogrebi u Izraelu trenutno ograničeni na 10 ljudi, posljednjih tjedana se na ispraćajima nekih rabina koji su preminuli od infekcije koronavirusom znalo skupiti i do 10.000 ožalošćenih. 

 

Pročitajte više