Nasilni srpski student ne želi na suđenje u SAD - Srbija gubi 52 milijuna dolara?

NASILNI srpski student Miladin Kovačević, čiji je bijeg iz SAD-a prošlog mjeseca izazvao diplomatske tenzije na relaciji Washington - Beograd, neće otići na suđenje koje je zakazano za 2. kolovoza u New Yorku. To je za Kurir potvrdio Veselin Cerović, Kovačevićev odvjetnik, koji se kao pravni zastupnik također neće pojaviti na sudu.

Podsjećamo, Kovačević je prije otprilike dva mjeseca pretukao svojeg kolegu na američkom Sveučilištu u Binghamtonu. Sud u New Yorku odlučio je da se uz jamčevinu od 100 tisuća dolara može braniti sa slobode, ali oduzeta mu je putovnica kako ne bi dao petama vjetra.

Na inzistiranje njegovih roditelja srpski vicekonzul u New Yorku Igor Milošević, ilegalno je optuženom Kovačeviću izdao privremene putne isprave pa je nasilni student pobjegao kući u Srbiju. Takvo ponašanje srpskog vicekonzula rezultiralo je diplomatskim skandalom koji trese ionako poljuljane srpsko-američke odnose.

Kovačević je nekad vjerovao u američku demokraciju - sada je prilično razočaran

Cerović je poručio kako se njegov klijent zbog cijelog spleta događaja prilično razočarao. Naime, "čitav njegov svijet je srušen za jedan dan: tri godine studija, primjeren student, uzoran sportaš, omiljen među kolegama", kazao je Cerović istaknuvši kako je Kovačević odjednom postao monstrum.

"Vjerovao je u američku demokraciju, ali nakon svega što je pretrpio, shvaća koliko je sve to samo prazna priča. Američki javni tužitelj studente naziva bandom, a do jučer su bili uzorni momci", rekao je Cerović zapitavši se "zašto je slučaj podignut na ovako visoku razinu, kad
sličnih bjegunaca Amerika ima bezbroj".

Židov koji je masakrirao Afroamerikanca i pobjegao nije izazvao diplomatski skandal

Podsjetio je na događaj u kojemu je jedan Židov izmasakrirao Afroamerikanca, a onda je pobjegao u Izrael. "I nije bilo nikakvog nesporazuma s izraelskim vlastima - SAD nije tražio izručenje počinitelja iako je riječ o američkom državljaninu", upozorio je Cerović na dvostruke kriterije službenog Washingtona.

SAD i dalje ucjenjuju Srbiju da će izgubiti 52 milijuna dolara

Cerović ocjenjuje sramotnom ucjenu američke vlade da će, ukoliko ne izruči Kovačevića, Srbija izgubiti pomoć od 52 milijuna dolara. "Amerika je protivno međunarodnom pravu bombardirala Srbiju, ali i narušila teritorijalni integritet otimajući joj dio teritorija. Sada pokušava narušiti pravni suverenitet Srbije. Ako pristanemo na njihov ultimatum, stvorit će se presedan koji će urušiti cijeli pravni poredak", upozorava Cerović.

Ig.M.

Pročitajte više