Nastavak suđenja: Mafalani i direktor njegove "firme" vozikali se u skupocjenim automobilima

U NASTAVKU suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića danas se na Županijskom sudu u Zagrebu nastavilo s ispitivanjem svjedoka. Danas su svjedočili očevici eksplozije te dvojica poznanika optuženika. 25. veljače svjedočit će kontroverzni crnogorski poduzetnik Ratko Knežević koji je likvidaciju povezao s duhanskom mafijom.

Obrana i optužba ispitali su dva svjedoka - grafičare tjednika Nacional, koji su u vrijeme eksplozije bili unutar zgrade Nacionala. Radi se o Vedranu Duhačeku i Ivici Horvatu, a obojica su bili ozlijeđeni u eksploziji. Ivica Horvat je posvjedočio kako mu Pukanić nije iznosio nikakve sumnje oko toga tko bi mogao stajati iza pokušaja atentata na Ivu Pukanića u svibnju 2008. godine. Horvat je kazao kako je s Pukanićem radio 13 godina te da su njih dvoje bili prijatelji.

Uslijedilo je svjedočenje Danijela Bjalaković, čovjeka kojem je Amir Mafalani svojedobno ponudio da bude direktor firme, a koji je na pitanje sutkinje što je po zanimanju, kazao da je"ništa". Bjelkanović je prihvatio Amirovu ponudu i uskoro postao direktor firme. Posvjedočio je kako je Mafalani putem firme podizao različitu robu pod drugim imenom, koja se nije plaćala, kao i o skupocjenim automobilima koje su on i Mafalani vozili, poput Chryslera i Mercedesa. Za posao su, kazao je, koristili četiri, pet mobitela.

Mafalani mu je obećao kako će posao biti legalan a nakon muljanja s neplaćenom robom, poput laptopa, klima uređaja i mobitela firmu su prebacili na drugu osobu. Za automobil Chrysler, Mafalani je, kazao je, digao kredit a automobil je neko vrijeme glasio na ime svjedoka. Za to mu je, kaže bilo isplaćeno dvije i pol tisuće eura.

Četvrti svjedok Stjepan Bešenić posvjedočio je kako su Robert Matanić i njegova djevojka Adriana bili česti gosti kafića u kojem je radio. Kazao je kako se jednom prilikom javio na Adrianin mobitel no osoba s druge strane nije pitala za nikog od optuženika.


Podsjetimo, u ponedjeljak je svjedočio bivši odvjetnik prvooptuženog Roberta Matanića, Zvonimir Zebec za kojega je Matanić tvrdio da ga je nagovarao na suradnju s Uskokom i povezao s istražiteljima kojima je, kako kaže, lažno svjedočio o naručiteljima.

Zebec je kazao kako je točno da je Matanić tražio od njega da se o svim informacijama koje mu je davao obavijeste tijela, ali nije, kaže, tražio da se o tome obavijesti sud. "Razgovarali smo o Uskoku", objasnio je Zebec na Matanićeva pitanja i dodao da je sve radnje koje je poduzimao, poduzimao u dogovoru s branjenikom.

Matanićeva obrana je nakon toga Zebecov iskaz ocijenila neistinitim te je zatražila službene podatke iz zatvora u  Zagrebu o posjetima i telefonskim kontaktima između njega i Matanića s čime se zamjenik Uskoka složio te najavio Zebecovo dopunsko svjedočenje.

Suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića počelo je 3. veljače. Uskok je za ubojstvo optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. Nitko od optuženih ne osjeća se krivim.

Pročitajte više