Nastavlja se dramatično spašavanje alpinista Humara

DRAMATIČNO spašavanje slovenskog alpinista Tomaža Humara iz njegova prisilnog bivaka na 6.200 metara nadmorske visine u himalajskome masivu Nanga Parbat nastavit će se u ponedjeljak ujutro, a u akciju će se svojim helikopterom uključiti pakistanska vojska.

Kako su u nedjelju u domovinu javili članovi njegove ekspedicije, za pomoć su se obratili pakistanskoj vojsci koja raspolaže odgovarajućim helikopterom koji bi mogao doletjeti do te visine, te Humaru dobaciti konopac i izvući ga.

Najpoznatiji slovenski ekstremni alpinist, a i jedan od vodećih u svijetu, želio se popeti na vrh preko 8000 metara visoke planine koja je već odnijela mnoge živote izazivača što su pokušali uspon njezinom opasnijom južnom stijenom Rupal.

Ni sam Humar u tome nije uspio u svome prvome pokušaju prije dvije godine.

U aktualnome su ga pokušaju, međutim, spriječili teški uvjeti s lavinskim snijegom i vjetrom, a već nakon nekoliko dana sporoga uspona našao se u "prisilnom bivaku" od leda s minimalnim zalihama i lakše ranjen u ruku.

Humar tvrdi da bi u sadašnjem položaju mogao izdržati najviše 7 do 10 dana.

Pakistanske vlasti reagirale su i na molbe najviših političara iz Slovenije, a među njima su premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Najveći mobilni operater Mobitel, jedan od sponzora ekspedicije, bio je spreman i na financiranje dolaska specijalnog helikoptera iz Švicarske s ekipom kojoj je uspjelo spustiti se na najviši vrh svijeta Mount Everest.

Spašavanje će ovisiti i o vremenskim prilikama jer su na "planini-ubojici", kako Nangu Parbat nazivaju alpinisti, česte lavine, oblaci i jak vjetar koji bi akciju mogli odgoditi ili onemogućiti.

Koliko god bili nezadovoljni vjerojatnim dodatnim troškovima što će ih donijeti pokušaj da se Humar spasi, njegovi sponzori zadovoljni su marketinškim efektom cijeloga projekta jer je u subotu web-stranica ekspedicije imala rekordno velik posjetitelja, njih više od 50.000 te 5,5 milijuna "hitova".

Radi takvog interesa morali su ugraditi dodatna dva servera.

Pročitajte više