Nastavlja se kriza vlasti u općini Đurđenovac

NAČELNIK općine Đurđenovac Jakob Matovinović jučer je pismeno obavijestio Središnji državni ured za upravu u Zagrebu o nedavnim nepravilnostima prilikom aktiviranja vijećničkog mandata Damira Vukića, kao i o nezakonitim odlukama donijetima na posljednjoj sjednici đurđenovačkog vijeća.

Matovinović, pozivajući se na odluku Upravnog suda u predmetu Zpa-28/2006-6 kojom je razriješen sličan spor oko mandata u Gradskom vijeću Osijeka, smatra kako je aktiviranjem Vukićevog mandata trebao prestati mandat Ivana Vukoje, Vukićevog zamjenskog vijećnika.

Međutim na sjednici vijeća usvojeno je mišljenje zamjenika predstojnika Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji i izaslanika Središnjeg državnog ureda za upravu Franje Zdravčevića, koji je odlučio da predstavničko tijelo napušta posljednji vijećnik s Nezavisne liste (s koje je izabran i Vukić) koji je postao član Gradskog vijeća Đurđenovca.

Tako je bez mandata ostao vijećnik Ivica Ujević, što je potvrdio i predsjednik Općinskog vijeća Srećko Lukačić koji je utvrdio da je Damir Vukić postao punopravni član vijeća, dok je isto prestao biti Ujević, a ne Vukićev "zamjenski" vijećnik Vukoja.

Načelnik Matovinović napominje kako je na taj način Ujeviću uskraćeno pravo glasa u Vijeću, dok je isto pravo dobio Vukoja kojemu je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinca lokalne, područne (regionalne) samouprave, mandat trebao prestati onog trena kada je Vukićev mandat ponovno aktiviran.

Presuda Upravnog suda kao dokaz nepravilnosti

Svoj stav potkrepljuje presudom Upravnog suda kojom je prošle godine u sličnom sporu u osječkom Gradskom vijeću razriješena slična situacija.

"U slučaju mirovanja mandata pojedinog člana predstavničkog tijela, takvom se članu određuje zamjenik koji zamjenjuje člana predstavničkog tijela za vrijeme mirovanja njegovog mandata. U slučaju pak, prestanka mirovanja mandata člana predstavničkog tijela, prestaje obnašanje vijećnićke dužnosti zamjeniku koji je tog člana zamjenjivao za vrijeme mirovanja njegovog mandata", obrazlaže se između ostalog u presudi Upravnog suda.

Đurđenovačaki načelnik općine također napominje kako je na sjednici Vijeća istaknuo da će zbog takvog načina razrješenja problema s mandatima, sve odluke koje Vijeće donese biti nezakonite, a na što je upozorio Središnji državni ured za upravu od kojeg očekuje žurno očitovanje o slučaju.

Matovinović je također zatražio raspuštanje Općinskog vijeća zbog njegovog "nezakonitog rada" te raspisivanje izvanrednih izbora za općinu Đurđenovac.

"To je jedini način da se odluku o tome tko će obnašati vlast u Općini prepusti narodu i spriječi nasilnu smjenu legitimne vlasti u režiji HDZ-a i nekolicine Juda s Nezavisne liste koji su, pristajući na političku trgovinu, zloporabili povjerenje naroda i opće interese podredili osobnima" - zaključuje u današnjem priopćenju Matovinović.

HDZ pritiscima pokušava srušiti vlast u Đurđenovcu

Posljednji događaji samo su nastavak krize vlasti u Đurđenovcu. Tako je prošli tjedan predsjednik Općinskog vijeća Srećko Lukačić pristupio HDZ-ovom najvećem "neprijatelju" Glavaševom HDSSB-u.

Tom prilikom otkriveno je kako su iz HDZ-a, koji je u Đurđenovcu u opoziciji, Lukačić navodno nudili novac kao protuuslugu prilikom rušenja aktualne nezavisne vlasti.

Govorilo se također kako je u prljave političke igre navodno umiješan i HDZ-ov prvi "Slavonac" Vladimir Šeks te Tomislav Ivić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije.

I.K.

Pročitajte više