Nastavlja se lov na Gotovinu: Dvije osobe uhićene, dvije privedene

POLICIJA je sinoć nastavila akciju traganja za haškim optuženikom Antom Gotovinom i pretražila imovinu još jedne osobe za koju sumnja da mu pomaže u bijegu, doznaje se danas u MUP-u.

"U akciji je pretražen stan osobe s područja Velike Gorice koja je trenutno na obavijesnom razgovoru u policiji", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. On nije želio otkriti identitet te osobe, no od izvora bliskog policiji, koji je želio ostati neimenovan, doznaje se da je riječ o Željku Matozanu.

Mehun je rekao da je zadarska policija nakon obavijesnog razgovora službeno uhitila Željka Dilbera i Antu Žonija Maksana kojima su jučer ujutro pretražene kuće, automobili i poslovni prostori. Treći osumnjičenik kod kojega je jučer bila policija Zdenko Rinčić još uvijek je na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji i za sada nije uhićen, kazao je Mehun.

"U stalnom smo kontaktu s nadležnim državnim odvjetništvima i do kraja dana ćemo odlučiti o daljnjim koracima", rekao je Mehun. Dodao je da za Dilbera i Maksana postoji dovoljno opravdane sumnje da su počinili kazneno djelo "pomaganja počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela", no nije želio reći kakve dokaze za to imaju u policiji.

Kod Dilbera i Maksana pronađeno je i vatreno oružje za koje nemaju dozvolu, pa je moguća i kaznena prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja. Obojica su suborci i prijatelji umirovljenog generala Gotovine, koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom za operacije Oluja.

Rinčić je početkom sredinom 90-ih bio pomoćnik ministra gospodarstva, a sada je direktor Atlas osiguranja, čiju poslovnicu u Zadru vodi Dilber.

Dilber i Maksan dvojica su od petorice hrvatskih državljana koji su krajem lipnja dospjeli na "crnu listu" osoba kojima je zabranjen ulazak u EU zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Na tom su popisu i bivši tajnik Ureda predsjednika Željko Bagić, bivši saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs i poduzetnik u bijegu Hrvoje Petrač koji je donedavno bio vlasnik Atlas osiguranja.

Bukvić: Akcija pokrenuta nakon prikupljanja operativnih podataka

Govoreći o dosadašnjem tijeku akcije traganja za umirovljenim generalom Gotovinom zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić je kazao da su u Zagrebu i Zadru u policiju privedene četiri osobe.

"Tijekom današnjeg dana sa slučajem ćemo upoznati Državno odvjetništvo i odlučiti o podnošenju kaznenih prijava", kazao je Bukvić. Pojasnio je da se četvorica terete za kazneno djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Akciju koja je započeta jučer Bukvić je ocijenio normalnim policijskim postupanjem, pokrenutim nakon prikupljanja dovoljnog broja operativnih podataka, a ne zbog bilo kakvih "pritisaka iz vana".


U interesu istrage nije želio otkriti je li policija tijekom akcije otkrila neke novosti vezane uz Gotovinin bijeg ili mjesto na kojem se nalazi. .

No, za razliku od ranijih akcija ova je provedena u okviru legitimnih policijskih struktura u sustavu Ravnateljstva policije, kazao je Bukvić, ističući da takav slučaj nije bio s policijskim timom koji je u istu svrhu osnovao bivši ravnatelj Ranko Ostojić.

Bukvić je kazao da "Ostojićev tim" nije bio ustrojen prema pravilima i u okviru Ravnateljstva policije, već je funkcionirao kao zasebna cjelina.

Na pitanje hoće li zbog sumnje da je radila nezakonito podnijeti prijavu protiv "Ostojićevog tima", Bukvić je kazao da takva mogućnost postoji ako se "utvrdi osnovana sumnja". No, dodao je da će policija u traganju za Gotovinom koristiti sve do sada prikupljene podatke.

                                      Izvor  fotografije: FaH

Pročitajte više