Nastavlja se lov na londonske bombaše

NAKON što je objavila slike osumnjičenih za nove pokušaje atentata u Londonu, londonska policija intenzivno traga za napadačima.

Kako piše engleski Mirror, istraga je u tijeku, angažirane su sve raspoložive snage, a očekuje se da će netko on građana prepoznati sumnjive osobe. Iz policije su poručili: "Ove osobe su izrazito opasne i moraju biti pronađene. Nemojte im se približavati. Ako znate tko su oni, javite nam što je prije moguće."

Slike sigurnosnih kamera prikazuju četvoricu muškaraca koji se sumnjiče za neuspješne napade, a objavljene su nakon što se uspostavilo da je policija s pet metaka ubila nedužnog civila. Engleski policajci posumnjali su da će osoba učiniti novi napad, te je usmrtili.

Jedan je muškarac tridesetih godina uhićen kraj Stockwella, u blizini mjesta gdje se dogodilo ubojstvo, a drugi je muškarac kojeg se sumnjiči da je vezan za ubojstva, pušten nakon ispitivanja.

Zamjenik šefa Scotland Yarda, Andy Hayman je izjavio: "Smatramo da su sva četvorica umiješana. Nadamo se da će ih netko prepoznati. Sad je na građanima da učine ono što najbolje znaju, odnosno da pomognu istražiteljima."

Njegov nadređeni, Ian Blair dodao je da su njegovi policajci suočeni s nepoznatom prijetnjom i velikom opasnošću.

Prema izjavama policije sastav bombi je sličan onim korištenim u napadima 7. srpnja, kad je poginulo 56 osoba. U petak je odgovornost za najnoviji londonski napad preuzela teroristička skupina vezana uz al Quadeu, a Abu Hafs al Masti je dostavio upozorenje da napadi neće prestati sve dok se britanska vojska na povuče iz Iraka.

Prema pisanju lista Independent, policijska istraga bazira se na pitanju koliko još ima terorista. Ne zna se tko su ljudi sa sigurnosnih snimki, kakva je njihova povezanost s napadačima od 7.srpnja i imaju li veze s posljednjim napadima koji su se dogodili u Egiptu, piše list.

Nakon napada u četvrtak sve je jasnije da u Engleskoj djeluje al Qaedina ćelija i to već duže vrijeme, a zabrinjava činjenica da je dosad bila neprimijećena. Sumnja se da su napadači povezani, odnosno da postoje organizatori napada koji stručnim savjetima djeluju na osobe za koje se smatra da su obični vojnici, odnosno izvršitelji.

Policija na sva ova pitanja neumorno traži odgovore, a građani Londona su sve nervozniji. Nitko ne može garantirati da se pokušaji masovnih ubojstava neće ponoviti.

Pročitajte više