Nastavlja se nasilje u Darfuru

NASILJE u Darfuru se nastavlja unatoč tome što rok koje je Vijeće sigurnosti UN-a dalo sudanskoj vladi da poboljša sigurnost u toj zapadnoj regiji istječe u ponedjeljak navečer, javile su UN-ove agencije.

Vijeće sigurnosti usvojilo je 30. srpnja rezoluciju u kojoj se traži od Kartuma da razoruža arapsku miliciju Janjaweed optuženu za zločine protiv civila u Darfuru ili će biti suočena s mogućim političkim i ekonomskim sankcijama.

Dužnosnici sudanske vlade izjavili su da nisu zabrinuti zbog mogućnosti sankcija jer da su uvjereni da su napravili dovoljno u ispunjavanju zahtjeva Vijeća sigurnosti.

Vlada u Kartumu opetovano je priopćila da se stanje sigurnosti u Darfuru poboljšava, a nekoliko tisuća policajaca je poslano u tu regiju kako bi čuvali logore za raseljene civile.

Međutim, Human Rights Watch je izjavio da su sudanske vlasti većinu pripadnika milicije Janjaweed uključili u regularne snage i tako ih pretvorili u zaštitnike ljudi koje su zlostavljali.

Sukobi između vladinih naga i pobunjenika se nastavljaju unatoč sporazumu o primirju potpisanom u travnju.

Afrička unija (AU) ima oko 100 promatrača na terenu. Pod njezinom zastavom u Darfuru se trenutačno nalazi 150 ruandskih vojnika, a njihov je posao štititi promatrače. U ponedjeljak će im se pridružiti oko 150 vojnika iz Nigerije.

Pročitajte više