Nastavlja se prijevoz tereta na liniji Helsinki - Sankt-Peterburg

Foto: EPA

FINSKO državno željezničko poduzeće VR Group danas je objavilo da će, nakon trodnevnog prekida i konzultacija s britanskim vlastima o sankcijama Rusiji, nastaviti prevoziti teret na liniji Helsinki - Sankt Peterburg. Kompanija je u nedjelju obustavila prijevoz tereta zbog britanskih sankcija Russian Railwaysu, ali je nakon konzultacija s britanskim vlastima utvrdila da sankcije ne obuhvaćaju ugovore VR Groupa, stoji u priopćenju.

"Konkretno je objašnjenje britanskih vlasti i banaka da se sankcije ne odnose na naše poslovanje. Zato možemo nastaviti sa željezničkim prometom važnim za izvoz, uvoz i tranzit te osiguravanjem uvjeta za poslovanje finskih izvoznika", istaknuo je šef tvrtke Lauri Sipponen.

Usluge prijevoza tereta fokusirane su, prema priopćenju kompanije, na proizvode i sirovine izvoznika uz napomenu da je kompanija prošle godine prevezla otprilike 37 milijuna tona tereta. Finsko-ruska razmjena činila je otprilike trećinu te količine, dodaju.

Vlakovi prometovali kako bi se Finci mogli vratiti iz Rusije

Ističu i da su u ponedjeljak do daljnjega obustavili prijevoz putnika na liniji Helsinki - Sankt-Peterburg. Vlada je VR-u rekla da zbog sankcija Rusiji više nije prikladno pružati tu uslugu na liniji Allegro, objasnio je prošlog petka u priopćenju čelnik odjela za putnički promet Toni Simola. 

Vlakovi su dosad, među ostalim, prometovali i zato da se Fincima koji žive u Rusiji omogući povratak u Finsku, izjavila je za vodeći dnevni list Helsingin Sanomat, ministrica za državnu imovinu Tytti Tuppurainen. Situacija se u međuvremenu promijenila i nastavak prometa više nije primjeren, gledano iz pozicije države kao vlasnika VR-a, rekla je Tuppurainen za finski list.

Time je Rusima postala nedostupna jedna od posljednjih prometnih veza s Europskom unijom. Vlakovi su od početka ruske invazije na Ukrajinu bili puni između ostalog i zbog obustave letova između Rusije i EU. 

Pročitajte više