Nastavlja se pritisak na Iran

DAVID CAMERON, vođa britanske torijevske stranke, jučer je tijekom svog posjeta Izraelu rekao kako je došlo vrijeme da međunarodna zajednica počne vrštiti snažan pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

"Nisam za vojnu akciju, ali ne mislim da se u vođenju međunarodnih poslova treba isključiti ijedna opcija. Ono na što se cijela međunarodna zajednica treba koncentrirati je maksimalno povećanje pritiska na Iran da prestane s programom obogaćivanja urana i da se odrekne želje za stvaranjem nuklearnog oružja.", rekao je Cameron izraelskom Haaretzu.

Cameron, za kojeg se očekuje da će preuzeti Downing Street na sljedećim izborima, poznat je britanskoj javnosti kao "Mr. Nice Guy". Divi se Margaret Thatcher, zalaže za ekologiju, u parlament dolazi biciklom, podržava obiteljske vrijednosti i priznao je da je kao mladić pušio marihuanu.

Ako Cameron i preuzme premijersku stolicu, ne treba očekivati neki drastičan pomak u britanskoj vanjskoj politici, zato što se već sad on i Tony Blair slažu oko gotovo svega.

Cameron se prije povratka u Englesku treba sastati i s predsjednikom palestinske samouprave Mamoudom Abbasom.

U međuvremenu su se velike svjetske sile dogovorile oko novih poteza kojima bi se spriječio daljnji razvoj iranskog nuklearnog programa. Voditelji političkih biroa ministarstava vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njemačke (dakle, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i predsjedajuće zemlje Europske unije) raspravili su većinu točaka koje namjeravaju uvrstiti u novu rezoluciju Vijeća Sigurnosti UN-a o Iranu. Dogovorili su i novi sastanak za sutra ujutro.

Iran i dalje, unatoč nametnutim sankcijama koje su prouzročile ekonomsku krizu, nastavlja sa svojim nuklearnim programom, a predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad zove sve muslimanske zemlje da mu daju potporu.

J.D.

Pročitajte više