Nastavlja se prosvjed poljoprivrednika: "Blokirat ćemo autoput i granične prijelaze"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Slavonski poljoprivrednici najavili su da će danas u 10 sati početi s blokadom prometnica i graničnih prijelaza, piše HRT. Poljoprivrednici su nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge.

Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela je sinoć u emisiji Otvoreno poručio da će traktori ostati na cesti dok se zahtjevi svinjogojaca ne ispune.

"Blokirat ćemo autoput i granične prijelaze"

"Od graničnih prijelaza do autoputa, može doći čak i do blokade pružnih prijelaza. To ćemo još vidjeti. Kakva bude bila dinamika Ministarstva poljoprivrede i vlade, tako ćemo se i mi sukladno tome ponašati", rekao je Pokrovac.

Tomislav Pokrovac, Stožer za obranu hrvatskog sela, rekao je kako je danas bila polublokada prometa, a za sutra je najavio blokadu cesta. Doznajte sve što planiraju blokirati. #HRTOtvoreno

Objavljuje HRT Otvoreno u Srijeda, 22. studenoga 2023.

Govoreći o blokadi graničnih prijelaza, Pokrovac je rekao da planiraju blokirati prijelaze Orašje-Županja i Tovarnik-Ilača. Također je kazao da će blokirati autoput kod Babine Grede i Nove Gradiške. 

"Što se tiče pružnog prijelaza to je Vinkovci-Zagreb, pa ćemo vidjeti. Traktori su na cesti i bit će dok se ne ispune uvjeti", kazao je Pokrovac u Otvorenom.

Državni tajnik: Nema drugih metoda suzbijanja bolesti i pregovora

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, rekao je da je afrička svinjska kuga veoma opasna bolest, za koju nema ni lijeka ni cjepiva.

"Jedina moguća metoda u suzbijanju bolesti su metode koje provodimo već peti mjesec. Žao mi je da ljudi koji su izašli na cestu troše gorivo, svoje vrijeme i nasjedaju na laičke priče pojedinaca oko afričke svinjske kuge.

Ministarstvo je od prvog dana poduzelo sve mjere oko afričke svinjske kuge koje su mu na raspolaganju. Znam da će se i politika umiješati, već se javlja. Nema drugih metoda i nikakvih uvjeta i pregovora oko ovoga", rekao je Pavić.

Pročitajte više