Suđenje Sanaderu - Bošnjaković i Duvnjak: Povjerenstvo za Inu nije ispunilo svoju zadaću

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu danas nastavljeno je suđenje bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. Svjedočili su bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak. Bošnjaković i Duvnjak govorili su o radu povjerenstva kojeg je Vlada osnovala za pregovore s MOL-om povodom izmjena dioničarskog ugovora.

Kronologija suđenja:

10:28 - Ročište je završeno. Suđenje se nastavlja sutra u 9:30.

10:26 - "Što bi bilo da se vi niste usuglasili s izborom odvjetničkog društva?", pitao je Turudić. Duvnjak kaže da ne zna.

10:23 - Konačnu odluku o izboru odvjetnika je, tvrdi Duvnjak, donio Damir Polančec, tadašnji ministar gospodarstva, koji je bio predsjednik povjerenstva i čije je ministarstvo provodilo proces javne nabave.

10:22 - Sloković je Duvnjaka podsjetila da je u ranijem ispitivanju kazao da je na sjednici na kojoj je izabran pravni savjetnik sastavljen zapisnik. "To je bio zapisnik koji je nama kao povjerenstvu bio dostavljen. To nije bio zapisnik o radu povjerenstva već o provedbi postupka javne nabave. Nama je dostavljen taj zapisnik, iz kojeg je bilo vidljivo koja odvjetnička društva su bila pozvana, koja su dostavila ponudu, koji su iznosi ponuda...", kaže Duvnjak.

10:20 - Na pitanje jesu li išta poduzeli kada su saznali da je Vlada odluku donijela neovisno o njima. Duvnjak kaže da, nakon što je saznao da je sklopljen ugovor, nisu ništa poduzeli.

10:19 - Prodanovića zanima tko je angažirao odvjetničko društvo: Ministarstvo gospodarstva ili povjerenstvo. Duvnjak kaže da ih je angažiralo ministarstvo. Na pitanje zbog čega je onda rekao da je povjerenstvo izabralo odvjetnika, Duvnjak se korigirao i rekao da je postupak imenovanja pravnog savjetnika provelo Ministarstvo gospodarstvo.

"Ja potpuno razumijem u čemu je kvakva. Vi ste ga izabrali, a danas govorite drukčije", kaže Turudić.

10:14 - Duvnjak kaže da se ne sjeća za koliko je odvjetničko društvo Marković i Plišo smanjilo svoju izvornu ponudu.

10:10 - Duvnjak kaže da povjerenstvo nije ispunilo svoju zadaću. Tvrdi da se na povjerenstvu nije razgovaralo o plinskom poslovanju.

10:09 - "Iz ovoga što ste vi rekli, proizlazi da ste uzeli višestruko skupljeg ponuđača bez da ste išta o tome rekli ili da ste ponovili natječaj", zaključio je Turudić.

10:08 - Turudića zanima kako su izabrani odvjetnici čije je usluge koristilo povjerenstvo. Duvnjak tvrdi da je provedena javna nabava, te je izabrana jedina ponuda koja je na kraju ostala valjana. To je bila ponuda odvjetničkog ureda Marković i Pliše. Bila su poznava još dva odvjetnička društva: jedno nije ni dostavilo svoju ponudu, a drugo je odvjetničko društvo svoju ponudu naknadno povuklo.

Duvnjak kaže da su članovi povjerenstva prigovorili na iznos ponude, te je kasnije ponuda bila smanjena. Na pitanje zašto nisu ponovili javni natječaj ako su vidjeli da se taj posao može obaviti za bitno manji iznos, Duvnjak odgovara: "Javnu nabavu je provodilo Ministarstvo gospodarstva koje je obavljalo sve tehničke poslove. Mi smo tada od strane Polančeca upoznati da je ovaj postupak žuran".

"Bi li radi žurnosti pristali na deset puta veću ponudu?", pitao je Turudić. Duvnjak odgovara negativno. "Dokle bi išli? Gdje je granica?", inzistirao je Turudić, na što Duvnjak kaže da nije bila zadaća povjerenstva da provodi javnu nabavu.

10:03 - Duvnjak tvrdi da su bila četiri sastanka, a Bošnjaković je rekao da su bila tri. Tvrdi da mu nije poznato da su se vodili zapisnici sa sastanaka.

10:01 - Bošnjaković kaže da su samo na zadnjem sastanku bili prisutni predstavnici MOL-a. Na tom sastanku nisu bili prisutni svi članovi povjerenstva. "Bili smo prisutni samo Bošnjaković, odvjetnik Marković i ja pa stoga nismo mogli niti započeti sjednicu. Predstavnike MOL-a je odvjetnik Marković upoznao samo s činjenicom da povjerenstvo nije u punom sastavu i dogovorio se s njima o budućem susretu", kaže Duvnjak.

9:59 - Duvnjak je potvrdio da je i on bio član povjerenstva, koje je počelo s radom u ožujku 2008. godine. Potvrdio je Bošnjakovićeve tvrdnje o radu povjerenstva.

9:58 - Ispitivanje Bošnjakovića je završeno. Ispitivanju je pristipio Vedran Duvnjak.

9:51 - Vlada je mogla prijedlog formulirati neovisno o povjerenstvu, odgovorio je Bošnjaković na pitanje odvjetnice Sloković. Na pitanje ima li saznanja da je Damir Polančec kao predsjednik povjerenstva izvještavao vladu o radu povjerenstva, Bošnjaković odgovara negativno.

9:49 - Ispitivanje je preuzela obrana. Bošnjaković kaže da povjerenstvo ima savjetodavnu ulogu, a konačnu odluku na kraju uvijek ima vlada.

9:41 - Na pitanje je li povjerenstvo ispunilo zadaću zbog koje je osnovano, Bošnjaković odgovara negativno.

9:39 - Na sastancima se, kako kaže, nije spominjalo izdvajanje plinskog poslovanja. Tvrdi da mu nije poznato je li postojala posebna radna skupina koja se time bavila. Bošnjaković kaže da je kao državni tajnik i kasnije kao ministar bio član brojnih radnih skupina, a neke je i vodio.

9:38 - Sastanak s Mađarima bio je, tvrdi Bošnjaković, na razini tehničkog dogovora o budućoj komunikaciji. Na pitanje jesu li održani još neki sastanci za koje on možda nije dobio poziv, Bošnjaković kaže da ne vjeruje.

9:37 - "Mislim da se nisu vodili zapisnici sa sjednica. Ja nisam dobio niti jedan zapisnik", kaže Bošnjaković. Tvrdi i da prema Vladi nije poslano nikakvo izvješće.

9:36 - Bošnjaković kaže da su se sjednice održavale u prvoj polovici 2008. godine. Na prvoj sjednici se diskutiralo o načinu rada, zaključili su da će angažirati odvjetnički ured. Na drugoj sjednici je odabran odvjetnički tim. Na trećoj sjednici su sudjelovali i predstavnici iz Mađarske, ali Bošnjaković je tu sjednicu morao napustiti nakon 15-ak minuta zbog poziva iz ministarstva.

9:33 - Bošnjaković je posvjedočio da je bio član radne skupine, odnosno povjerenstva za Inu. Tvrdi da je povjerenstvo održalo samo tri sjednice. Zadaća povjerenstva bila je pripremiti platformu za izmjenu ugovora i pregovarati s MOL-om.

9:32 - Počelo je ročište.

Na jučerašnjem ročištu svjedočili su vlasnik restorana u kojem su snimljeni Sanader i čelnik MOL-a Zsolt Hernadi, Mario Čerhak, te bivši šef Uprave Plinacroa Branko Radošević.

Čerhak se kune da nikada nikome nije rekao za snimke nadzornih kamera na kojima se vidi Ivo Sanader, niti je znao objasniti odakle je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić znao da bi takve snimke mogle postojati. Također, kazao je da je video nadzor upaljen 24 sata dnevno, ali i da ne upozorava goste da ih snima. "Pa nisam baš toliki idiot", kazao je.

Čerhak je kazao kako je većinu snimki sa Sanaderom obrisao, a zašto j ostavio baš ovu, nije znao objasniti.

Radošević je pak kazao kako mu je Sanader poručio da će morati odstupiti ne bude li s Inom dogovorio preuzimanje skladišta zemnog plina Okoli što je bio jedan od uvjeta za izuzimanje plinskog poslovanja iz Ine.

Pročitajte više