Nastavljen spor branitelja Milinovića protiv MORH-a

NA OSJEČKOM Općinskom sudu danas je nastavljen sudski spor koji je protiv Ministarstva obrane RH pokrenuo hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Žarko Milinović.

On tuži MORH jer tvrdi da je u prosincu 1995. pismenom zapovjedi nečasno otpušten iz djelatnog sastava Hrvatske vojske, u vrijeme dok se nalazio na postoperativnom liječnju i bolovanju koje mu je, kako kaže, zaključeno bez njegova znanja. Tvrdi da sporna pismena zapovjed nije upravni akt i potražuje isplatu 27 neisplaćenih plaća koje bi zaradio da je bio pripadnik HV-a, s pripadajućom kamatom.

Na današnjoj glavnoj raspravi Milinović je iznio kronologiju cijelog slučaja kazavši kako je nakon štrajka glađu pred Hrvatskim saborom, u veljači u 1998. vraćen na posao, iako je već bio ratni vojni invalid i premašio starosnu dob za pristupanje profesionalnim postrojbama. Nakon četiri mjeseca ponovno je otišao na bolovanje, a 2001. godine je umirovljen.

Milinović nije mogao predočiti ugovor o pristupanju u djelatni vojni sastav HV-a koji je, kako tvrdi, potpisao 1. travnja 1994. i čiji primjerak pri otpuštanju nije dobio s ostalom dokumentacijom, pa pretpotavlja da je uništen u MORH-u.

Nova glavna rasprava zakazana je za 22. rujna, kada se očekuje i očitovanje MORH-a na Milinovićeve zahtjeve.

Milinović je posljednjih godina u nekoliko navrata prosvjedovao na Markovom Trgu u Zagrebu, a jednom je zaprijetio da će se raznijeti bombom.

Pročitajte više