Nastavljena ministarska konferencija OESS-a u Sofiji

DRUGI dan 12. ministarske konferencije OESS-a počeo je u utorak u Sofiji trećom i završnom plenarnom sjednicom na kojoj bi trebali biti usvojeni svi ministarski dokumenti dogovoreni prethodnih dana, a moguća je i završna ministarska izjava, u slučaju da se prevladaju preostale nesuglasice između nekih zemalja članica.

Tijekom prvih dviju plenarnih sjednica u ponedjeljak, ministri su u govorima potvrdili teme kojima je posvećena ova konferencija: potrebu jačanja borbe protiv terorizma i međunarodnog kriminala konkretnim mjerama i potrebu reforme OESS-a radi njegova pretvaranja u moderniju i djelotvorniju organizaciju, te Ukrajinu kao najvažniju pojedinačnu temu.

Ministri su poduprli paket odluka kojim se konkretiziraju mjere nadzora lakog oružja, sigurnosti putnih dokumenata, graničnog nadzora te o nužnosti otklanjanja svake vrste diskriminacije i netolerancije u demokratskim državama, u koju će svrhu biti ustanovljeno tročlano tijelo koje će tražiti najbolje načine borbe protiv toga.

"OESS se mora promijeniti, prilagoditi modernom trenutku, jer će u suprotnom izgubiti svoju važnost", a po svojim je kapacitetima jedinstvena organizacija u svijetu, rekao je ministar vanjskih poslova Nizozemske, zemlje predsjedateljice EU, Bernard Bot, a takve ocjene iznijela je i većina njegovih kolega.

No istodobno je naglasio da promjene koje će dovesti do veće učinkovitosti ne smiju izbrisati temelje na kojima je organizacija nastala, već je pozvao OESS da "pronađe način za bolju učinkovitost koristeći i poboljšavajući postojeće mehanizme".

Krizu u Ukrajini nije zaobišao gotovo nijedan govornik, ali Ukrajina neće biti spomenuta u završnoj izjavi, jer se OESS nije uspio usuglasiti oko jedinstvenog stajališta.

"Svjestan sam da su postojali planovi da u izjavi bude nekoliko članova o Ukrajini, ali su se neke zemlje pobunile protiv toga", rekao je pripadnik ukrajinske oporbe Boris Tarasjuk nakon sastanka s trojkom OESS-a. "Mislim da znate koje se zemlje bune".

Uklanjanjem Ukrajine mogućnost postizanja ministarske izjave se povećala, ali još ni izdaleka nije osigurana. Najveći će problem biti provedba Sporazuma o konvencionalnom oružju u Europi (CFE), odnosno potreba da obveze preuzete iz njega ispune sve članice. Iza takve konstrukcije krije se zapravo zahtjev Rusiji za povlačenjem snaga iz Moldove i Gruzije, što Rusija izbjegava još od 2002., kad je istekao zadnji rok na koji se izravno obvezala na summitu OESS-a 1999. u Istambulu.

Iz posve istog razloga prošlogodišnji ministarski sastanak nije završio završnom izjavom, pa se lako može dogoditi da se scenarij ponovi. Rusija odbija svaku mogućnost izravnog zahtjeva za povlačenjem, a Moldova i Gruzija traže upravo to i, budući da se izjava donosi konsenzusom, vjerojatnost da je bude vrlo je mala.

Prema diplomatskim izvorima iz OESS-a, zajednička ministarska izjava u Sofiji postići će se samo ako se formulacija o ispunjavanju obveza iz CFE-a uobliči tako da "izgleda kao da kaže nešto, a zapravo ne kaže ništa".

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u svojem je govoru u ponedjeljak naglasio potporu Hrvatske paketu mjera za borbu protiv terorizma, napomenuvši kako je došlo vrijeme da se uspješna misija OESS-a u Hrvatskoj privede kraju i rekao da će Hrvatska predano ispunjavati sve preostale obveze na putu u EU i NATO.

Imao je i niz bilateralnih susreta, nakon kojih je rekao kako vjeruje da će Hrvatska na sastanku Europskog vijeća ovog mjeseca dobiti datum početka pregovora u proljeće.

"Nakon svih razgovora ja sam još veći optimist i vjerujem da ćemo dobiti datum te da ćemo u rano proljeće, najkasnije do 4. mjeseca započeti pregovore", rekao je Žužul hrvatskim novinarima koji prate sofijski skup.

Pročitajte više