Nastavljeni sukobi u Iraku: Najmanje 22 mrtva

NAJMANJE 22 ljudi poginulo je u utorak diljem Iraka u nizu američkih napada i sukobima američkih vojnika s pobunjenicima, a irački militanti pogubili su još jednog Iračanina optužujući ga za špijunažu, javljaju agencije.

Ponovno je bombardirana Falluja, a američka vojska uhitila je i mjesnog sunitskog vjerskog vođu u Ramadiju te poduzela niz akcija južno od Bagdada.

U Hillahu, 100 kilometara južno od Bagdada, američke snage i pripadnici Iračke nacionalne garde okružili su područje koje nadziru militanti. U sukobima je poginulo sedmero Iračana, a 13 je ozlijeđeno. Uhićeno je 12 ljudi.

U međuvremenu, iračke snage sigurnosti uz potporu američkih marinaca počele su pretragu sedam džamija u Ramadiju u kojima bi militanti mogli skrivati oružje.

Američki vojnici uhitili su i vodećeg mjesnog sunitskog vjerskog vođu Abdela Alema al-Sadija, predsjednika regionalnog Saveza muslimanskih učenjaka, zajedno s njegovim sinom i šestoricom čuvara džamije.

Nadalje, ostale operacije u tzv. sunitskom trokutu zapadno od Bagdada uključuju nova bombardiranja Falluje u kojima je uništeno još jedno sklonište militanata jordanskog terorista Abua Musaba al-Zarqawija. Očevici tvrde, međutim, da je pogođen jedan restoran koji nije bio povezan s teroristima. U restoranu su poginule dvije osobe.

Nedaleko od Falluje, američki su vojnici otvorili vatru na civilni automobil na cesti prema Ramadiju. Poginulo je petero ljudi, među kojima je bila i jedna žena te jedno dijete.

Sukobi se vode i u gradu Hitu, sjeverozapadno od Falluje, u dolini Eufrata. Poginulo je najmanje dvoje ljudi, a još petero je ozlijeđeno. U američkom napadu na taj grad u ponedjeljak uništena je džamija.

U Mosulu, na sjeveru zemlje, nepoznati napadači ubili su kurdskog predstavnika u pokrajinskom vijeću.

Nasilje je zabilježeno i u Sadamovom rodnom gradu Tikritu. U neuspjelom bombaškom napadu na američku ophodnju poginuo je jedan Iračanin, a jedan je ozlijeđen.

U sličnom napadu u Samari, 100 kilometara sjeverno od Bagdada, poginulo je još troje Iračana, među kojima je bilo i jedno dijete, javila je al-Arabiya.

U bagdadskoj četvrti Sadr City, militanti Moqtade al-Sadra nastavljaju predavati oruže, nakon što je prošli tjedan postignut sporazum o prekidu sukoba.

Nastavljaju se također i talačke krize.

Islamska militanta skupina objavila je na internetu da je pogubila jednog Iračanina optužujući ga za špijunažu za američke snage, javila je al-Jazeera.

Turska vlada potvrdila je pak oslobađanje deset turskih državljana koji u bili oteti u Iraku. Taoci su stigli u tursko veleposlanstvo u Bagdadu, rekao je turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul. U zatočeništvu su proveli 40 dana.

Pročitajte više