Nastavljeno suđenje bivšem načelniku Osječko-baranjske PU

SASALUŠANJEM svjedoka, među kojima i bivše predsjedice saborskog Odbora na nacionalnu sigurnost Đurđe Adlešić, na osječkom Općinskom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšem načelniku osječkobaranjske Policijske uprave Dubravku Jezerčiću, optuženom za kazneno djelo iznude, te bivšem policajcu Tomislavu Mikuliću, kojega optužnica tereti i za uspostavu ropstva

Riječ je o ponovljenom suđenju budući da je osječki Županijski sud, zbog proceduralnih propusta, ukinuo presudu Općinskoga suda iz studenoga 2000., po kojoj je Jezerčić bio osuđen na godinu dana zatvora, a Mikulić na dvije godine i 10 mjeseci. Oni su optuženi da su u rujnu 1996., po prethodnom dogovoru, prijetnjama prisilili Osječanina Branka Markana da Jezerčiću proda svoje zemljište i kuću u središtu Osijeka, na kojemu je poslije izgrađen restoran ´Grand´. Mikulića se tereti da je nakon toga Markanu određivao mjesta boravka i zabranjivao mu da ih napusti bez njegova znanja te ga prisiljavao da za njega i druge osobe obavlja različite fizičke poslove bez naknade.

Novinarka ´Glasa Slavonije´ Ana Diklić, koja je u travnju 2001. Markanu dogovorila razgovor s Đurđom Adlešić, kazala je kako se, nakon slučajnog susreta s optuženim Jezerčićem, sastala s Markanom i prvooptuženim Mikulićem te zamolila Markana za novinski intervju, što je, kako tvrdi, on uvjetovao razgovorom ´kod nekoga iz vlasti´. Svjedokinja je izjavila kako je sam oštećenik predložio Đurđu Adlešić. Odbacila je Markanove ranije tvrdnje da je sastanak u Hrvatskom saboru bio održan na njezinu inicijativu. Također je odbacila Markanovu izjavu da pismenu izjavu, koju je oštećenik na sastanku predao Đurđi Adlešić, nije on napisao, nego da mu je to izdiktirao optuženi Mikulić.

Đurđa Adlešić je ustvrdila da ju je tajnica izvijestila da Branko Markan traži razgovor zbog nezadovoljstva postupanjem policijskih djelatnika te da je o razgovoru, održanom u nazočnosti Ane Diklić, sastavljena službena bilješka koju je, uz njegovu pismenu izjavu, radi provjere navoda uputila ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu i ravnatelju policije Ranku Ostojiću.

Kazala je kako se ne sjeća točno sadržaja Markanove pismene izjave, niti tijeka njihova razgovora, ali da joj je cijeli slučaj izgledao ´ili kao znanstvena fantastika ili kao ozbiljno kršenje zakona´, pa je stoga nadležnim institucijama uputila dopis da provjere sadržaj izjave. Dodala je kako se ne sjeća da je oštećenik Markan na sastanku negirao istinitost i autentičnost svoje pismene izjave.

Svjedoci su saslušani izvanraspravno jer je novi Jezerčićev branitelj Marko Dumančić zatražio odgodu rasprave, budući da nije imao dovoljno vremena da se upozna s predmetom, pa je nova glavna rasprava zakazana za 26. ožujka.

Pročitajte više