Nastavnici u Tennesseeju će moći nositi pištolje u školu

Foto: EPA

Zakonodavci američke države Tennessee usvojili su jučer zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su prosvjednici s galerije glasno prosvjedovali protiv toga. Prijedlog zakona odobren je sa 68-28 glasova u Predstavničkom domu Tennesseeja kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog mjeseca.

Tennessee je doživio žestoku raspravu o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nashvilleu ubijeno troje djece i troje odraslih djelatnika. Neki od demokrata u Zastupničkom domu pomogli su u vođenju prosvjeda u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tijela prošle godine.

"Umjesto da zaštite djecu, OPET su zaštitili oružje!"

"Ovo je užasan dan za Tennessee, našu djecu, naše učitelje i zajednice", napisao je na društvenim mrežama Justin Pearson, demokrat koji je prošle godine izbačen iz Zastupničkog doma nakon čega je ponovno izglasan. "Umjesto da zaštite djecu, OPET su zaštitili oružje!"

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u posljednjih 25 godina. Zagovornici ovih mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne pucače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi vjerojatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan

Otprilike polovica svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim školskim zaposlenicima nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja. Prema zakonu iz Tennesseeja, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi mora završiti najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji. Trošak obuke, zajedno s vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema prijedlogu zakona. Ravnatelji škola moraju dati odobrenje da osoba nosi oružje, a čelnici lokalne policije moraju biti obaviješteni o identitetu nositelja.

Pročitajte više