Nataša Mićić od danas predsjednica Srbije

ODLUKOM Ustavnog odbora Skupštine Srbije, predsjednica parlamenta Nataša Mićić danas je preuzela dužnost predsjednice Srbije, koju će obavljati do izbora novog predsjednika Srbije.

Prema nedavno izmijenjenom Zakonu o izboru predsjednika Republike, predsjednica Skupštine Srbije i od danas privremena predsjednica države, obavezna je u roku od dva mjeseca od dana održanih neuspjelih izbora 8. prosinca, odlučiti o datumu održavanja novih predsjedničkih izbora. Posljednji rok za donošenje te odluke, po zakonu, jest 8. veljače 2003. godine, a s obzirom na odredbu da od dana raspisivanja do dana održavanja predsjedničkih izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana, idući predsjednički izbori u Srbiji - treći, nakon dva neuspjela - mogli bi se održati između 8. ožujka i 8. svibnja.

Predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić danas je postala prva žena predsjednica Srbije u povijesti te zemlje.

Milan Milutinović kojem je noćas u ponoć istekao predsjednički mandat optužen je pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, zajedno s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima 1998. i 1999. godine.

Pročitajte više