Natjecanje Ferdo Livadić završilo nastupima Željke Caparin i Frana Petrača

POSLJEDNJA večer predstavljanja kandidata 5. Natjecanja Ferdo Livadić ponudila je nastup pijanistice Željke Caparin i kontrabasista Frana Petrača. Caparin se predstavila s tri skladbe: u konkurenciju za najbolju izvedbu domaćeg autora ušla je Bersinom Baladom u d-molu, a za ostatak programa izabrala je Bartokovu Suitu op. 14 te Faschingsschwank aus Wien (Fantasiebilder), op. 26 Roberta Schumanna.

Fran Petrač, uz klavirsku pratnju Ante Milića, opredijelio se pak za Rudolfa Matza (Elegija), Alfreda Desenclosa (Arija i Rondo) te Johannesa Brahmsa (Sonata u e-molu, br. 1, op. 38). Publika je oba nastupa popratila srdačnim pljeskom, a kakav su dojam ostavili na prosudbeno povjerenstvo saznat će se sutra (četvrtak) kad će biti proglašeni dobitnici Nagrade Ferdo Livadić za ukupni nastup te Nagrade Grada Samobora za najbolju izvedbu djela domaćeg autora.

Željka Caparin diplomirala je 2007. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lj. Gašparovića, a sada je na postdiplomskom studiju u Beču kod prof. N. Floresa. Do sad je osvojila prve nagrade na Državnom natjecanju 1995. i na Europskom natjecanju u Moncalieriu (1996.) te nagrade u disciplinama glasovirski duo, zbor (korepeticija) i neklasični komorni sastavi (udaraljkaški ansambli).

Fran Petrač maturirao je na Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi prof. Marija Ivelje, nakon čega upisuje Muzičku akademiju, a daljnji studij nastavlja na Musikhochschule u Freiburgu u razredu prof. Bože Paradžika. Dobitnik je niza prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

I.M.
Foto: SGJ

Pročitajte više