NATO baza na aerodromu Zemunik?

NA PODRUČJU oko aerodroma Zemunik u Zadru mogla bi u doglednoj budućnosti biti izgrađena zračna baza NATO saveza, piše Jutarnji list.

Prema informacijama "Jutarnjeg", visoki američki dužnosnici su ovih dana premijeru Sanaderu izrazili želju da se na području oko aerodroma Zemunik uspostavi NATO-va zračna baza, ali se još uvijek ne zna u kojem bi obliku i opsegu takva baza zauzela zadarsku zračnu luku.

"Jutarnji" navodi kako im je više vojnih stručnjaka kazalo kako nije za očekivati da će se NATO upustiti u gradnju velike baze u Zadru pored postojeće baze u talijanskom Avianu.

Prema istim izvorima, Aviano će unatoč postupnom premještanju Saveza sa zapada na istok Europe ostati glavna baza južnog krila NATO-a.

Pretpostavlja se da bi NATO-ov zadarski aerodrom služio u slučaju prijeke potrebe kao što su kvar aviona, potreba za hitno uzimanje goriva ili neka slična izvanredna situacija.

No, procjenjuje se kako bi i za takva sletanja NATO-vih zrakoplova u Zemuniku trebalo preurediti i modernizirati postojeću zračnu luku, a ako se dogovor realizira, biti će potrebna i dodatna logistička potpora za zadarski aerodrom.

Pročitajte više