NATO DAO ZELENO SVJETLO ZA SPORAZUM O SURADNJI S EU

NATO je potvrdio u petak sporazum o suradnji na uspostavi stalnih odnosa između Europske unije i Atlantskog saveza, objavio je službeni izvor NATOa u Bruxellesu.

Tom odlukom petnaetorica odmah pristupaju sredstvima planiranja kao i logističkim sredstvima Saveza, prema priopćenju NATO-a objavljenom u petak navečer.

Na sastanku Stalnog vijeća veleposlanika 19 zemalja članica NATO-a sveleposlanici 19 zemalja članica NATO su cijeli dan dorađivali taj sporazum koji je godinama izmicao Europljanima.

´Vijeće Sjevernoatlantskog Saveza je potvrdilo niz odluka s ciljem održavanja bliskih i transparentnih odnosa s Europskom unijom´, izjavio je George Robertson u priopćenju.

Ministri vanjskih poslova petnaestorice su službeno u četvrtak navečer odobrili plan sporazuma, o kojem visoki predstavnik EU Javier Solana pregovara od kraja listopada.

EU, koja želi preuzeti zadatke NATO-a u Bosni i Makedoniji kako bi oživila svoju europsku politiku obrane, trebala je taj sporazum sa Savezom koji joj omogućuje upotrebu snaga Saveza za njezine buduće vojne operacije.

Pročitajte više