"NATO je bombardirao Jugoslaviju kako bi stvorio svoju prvu državu - Kosovo"

POVODOM devete godišnjice početka NATO-va bombardiranja SR Jugoslavije, srbijanski predsjednik Boris Tadić položio je vijence žrtvama, a kosovski predsjednik i premijer su se zahvalili NATO-u na bombardiranju.

Kako prenosi B92, 24. ožujka 1999. godine, oko 20 sati, odjeknule su prve sirene koje su označile početak 11 mučnih tjedana - 78 dana NATO-va bombardiranja, kojemu je prethodilo 17 dana mirovnih pregovora, tijekom kojih su šefovi vodećih svjetskih diplomacija pokušavali jugoslavensku državnu delegaciju i kosovske Albance uvjeriti da prihvate predloženi privremeni mirovni sporazum.

Bombardiranje je završilo 9. lipnja, potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Prema procjenama, u višetjednom bombardiranju je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Koštunica: Cilj bombardiranja je bilo stvaranje prve NATO države

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je rekao kako je "cilj bombardiranja bivše SR Jugoslavije, prije devet godina, bio stvaranje prve NATO države u svijetu".

"Sada je više nego jasno da je surovo rušenje Srbije u NATO-vom bombardiranju imalo samo jedan pravi cilj, a to je da se pokrajina Kosovo i Metohija pretvori u prvu NATO državu na svijetu", rekao je Koštunica te dodao: "Srbija je slobodna zemlja, a što može biti poruka slobodnog naroda i slobodne zemlje nego - Kosovo je Srbija. Politika sile koja se provodi nad Srbijom je slijepa i kratkotrajna, i kao svaka sila koja je dolazila na Balkan, i ova će proći".

Tadić: Nikada nećemo zaboraviti te tragične dane

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je položio cvijeće na spomenik djeci poginuloj tijekom NATO-va bombardiranja te je tom prilikom rekao: "Nikad nećemo zaboraviti te tragične dane i zbog budućnosti naše djece ne smijemo dozvoliti da nam se tako nešto ikada ponovi".

Ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac položio je pak u Zemunu vijenac na spomenik pripadnicima Zrakoplovstva i protuzrakoplovne obrane vojske Jugoslavije, koji su poginuli tijekom bombardiranja.

Sejdiju i Thaqi se zahvalili NATO-u

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hashim Thaqi izrazili su sinoć zahvalnost NATO-u povodom devete godišnjice bombardiranja Jugoslavije.

"Deveta godišnjica NATO-ova bombardiranja srpskih vojnih i policijskih ciljeva obilježava se u nezavisnom i međunarodno priznatom Kosovu. Ovaj veoma važan datum u suvremenoj povijesti Kosova obilježavamo sa ispunjenim snovima mnogih generacija koje su se angažirale za nezavisno i suvereno Kosovo. Zauvijek ćemo biti zahvalni vojnicima i časnicima zemalja članica NATO-a koji su sudjelovali u 78 dana akcije, s ciljem zaustavljanja vojne i paravojne agresije Srbije na narod Kosova", rekao je Sejdiju.

Kosovski premijer Hashim Thaqi, koji je bio jedan od glavnih vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je kako će "narod Kosova biti vječito zahvalan NATO-u i međunarodnoj zajednici što su na današnji dan prije devet godina podržali njihovu borbu za očuvanje najviših civilizacijskih vrijednosti".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više