NATO: Što rat dulje traje, to je veća šansa da će se preliti izvan Ukrajine

GLAVNI tajnik NATO-a je na konferenciji za novinare koja se održala nakon sastanka saveza kazao da su zemlje članice odlučile pojačati vojnu potporu Ukrajini.

"Svijet se mora pripremiti na dugotrajni konflikt u Ukrajini", upozorio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

 

"Rat bi mogao trajati još tjednima, mjesecima ili čak godinama", rekao je Stoltenberg, dodajući kako saveznici "nameću visoke troškove" Rusiji putem sankcija kako bi pomogao skratiti trajanje konflikta. 

Rekao je da će, u slučaju da rat potraje dugo vremena, najveći rizik snositi ukrajinski narod koji će "više patiti i vidjeti još više smrti i uništenja" 

"I naravno, što rat dulje traje, to je veći rizik za eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine. I upravo je na to fokusiran NATO, odnosno na sprečavanje te eskalacije", rekao je.

"NATO već šalje oružanu potporu Ukrajini, spreman je učiniti još više"

Na sastanku NATO-a je prisustvovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da njegovoj zemlji hitno treba još više oružja kako bi se mogla obraniti od Rusije.

"NATO već šalje oružanu potporu Ukrajini i spreman je učiniti još više", kazao je Stoltenberg, a prenosi BBC. Dodao je kako prisustvovanje ukrajinskog ministra na sastanku NATO-a jedan od načina na koji ovaj vojni savez prati potrebe Ukrajine.

Stoltenberg je također rekao da će NATO pojačati svoju potporu Ukrajini glede kibernetičke sigurnosti i osigurati opremu za zaštitu od kemijskog ili biološkog napada.

Dodao je kako će NATO pomoći i drugim partnerskim zemljama, uključujući Gruziju te Bosnu i Hercegovinu, u osnaživanju njihove obrambene sposobnosti.

Osvrnuo se na ratne zločine u Ukrajini

Osvrnuo se i na navodne ratne zločine koje su počinile ruske snage pri povlačenju iz dijelova Ukrajine.

"NATO u potpunosti osuđuju stravična ubojstva civila u Buči i drugim mjestima koja su do nedavno bila pod kontrolom ruskih trupa. Svi odgovorni za ove zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde. Zemlje članice NATO-a zalažu se za međunarodnu istragu tih incidenata", rekao je glavni tajnik NATO-a.

“Ne sumnjam da ćemo dobiti oružje koje nam treba, samo je pitanje kada”, rekao je Kuleba.

“Ili ćete nam pomoći sada, pri čemu govorim o danima, a ne o tjednima ili će vaša pomoć doći prekasno, brojni će ljudi umrijeti, brojni civili izgubiti svoje domove, brojna sela uništena samo zato jer bi pomoć došla prekasno”, istaknuo je ukrajinski ministar.

Kuleba je rekao da sankcije koje je Zapad uveo same po sebi ne mogu zaustaviti rat, iako nanose štetu Rusiji.

Oglasio se Grlić Radman

“Iskazali smo podršku daljnjim naporima kako bismo pomogli Ukrajini”, izjavio je Grlić Radman nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Na sastanku je sudjelovao i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, te ministri vanjskih poslova Švedske, Finske, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku te ministri vanjskih poslova Australije, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Pročitajte više