NATO spreman na suradnju s EU u sudanskom Darfuru

GLAVNI tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u četvrtak u Helsinkiju da je NATO spreman surađivati s Europskom unijom u sudanskom području Darfur koje je pogođeno humanitarnom krizom golemih razmjera.

"Vjerujem da bi se u tom pogođenom području Afrike naše dvije organizacije mogle korisno upotpunjavati...Mislim da bi trebali razmisliti o zajedničkoj suradnji. NATO bi, primjerice, mogao ponuditi logističku ili neku drugu pomoć ako to Afrička unija zatraži", kazao je Scheffer.

U građanskom ratu u Darfuru, na zapadu Sudana, poginulo je između 30.000 i 50.000 ljudi, procjenjuje UN. Više od 1,2 milijuna ljudi je raseljeno. Oko 200.000 izbjeglica je utočište našlo u Čadu.

Scheffer je ocijenio da bi NATO i EU trebali postupno jačati i širiti područje suradnje, spomenuvši između ostaloga Bliski istok i Afganistan.

"Zajednički bi nam cilj trebala biti suradnja na svim područjima na kojima se preklapaju naši interesi...poput borbe protiv terorizma, oružja za masovno uništenje ili unaprijeđenja vojnih kapaciteta", dodao je.

Pročitajte više