Vučićeva pobjeda mogla bi stabilizirati Srbiju, kaže američka admiralica

Foto: Hina

UVJERLJIVA pobjeda premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji 2. travnja mogla bi pomoći stabilizirati zemlju, rekla je visoka američka dužnosnica u NATO-u koja se nada smirivanju napetosti između Srbije i Kosova sada kada su izbori završeni, prenosi Reuters. 
 
Admiralica Michelle Howard, zapovjednica združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, izrazila je nadu da će se sada smiriti stanje između Kosova i Srbije nakon "fabriciranih provokacija" prošlih mjeseci.
 
"Možda će se nacionalni lideri ponovno usredotočiti na upravljanje vlastitim državama. Tomu se nadam", rekla je Howard, ujedno zapovjednica američkih mornaričkih snaga za Europu i Afriku.
 
NATO zabrinut zbog Srbije i Kosova
 
Područje Srbije i Kosova i dalje zabrinjava američku vojsku i NATO koji imaju 4500 vojnika na Kosovu nakon intervencije 1999. kojom je zaustavljeno nasilje tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića na Kosovu. 
 
Vučić se natjecao za predsjednika obećanjem da će zemlju voditi prema članstvu u Europskoj uniji, a za to je potrebna i gospodarska stabilnost, rekla je Howard u intervjuu koji prenosi Reuters. 
 
"Ako je ozbiljan u tim namjerama, mislim da će pomoći zemlji (...) radi uspostave stabilnosti i sigurnosti Srbije", rekla je.
 
Ako Vučić ispuni obećanje o napredovanju prema članstvu u EU, tada će Srbija "održavati ravnotežu između ruskog utjecaja i ostatka jugoistočne Europe", rekla je admiralica Howard. Dodala je da je ozračje u tom području vrlo složeno i danas, dvadeset godina poslije rata. 

Pročitajte više