NATO-ovi vojnici ubili šestero civila

U NAPADU NATO-ovih zračnih snaga na talibansko utočište u jugoistočnom Afganistanu je ubijena šestočlana obitelj. Vojnici nisu poslušali naređenje da odmah prekinu udar ukoliko civili budu ugroženi. Prema navodima it američke vojske, zračni je napad izveden nakon što su sa zemlje napadnute NATO-ove snage.

Priopćenja s mjesta nesreće nisu ujednačena. Prema informacijama britanskog vojnog glasnogovornika u napadu je ubijeno 12 osoba. Među ubijenima je šestero djece, dvije žene i četiri vojnika.

Čelnik afganistanske plemenske vlasti je rekao da se među ubijenima nalaze seljanin, njegova žena i četvero djece te "tri njihova gosta".

Civilne žrtve su novi izvor sukoba između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i čelnika američke vojske, ali je i podigao otpor afganistanskog stanovništva prema NATO-ovim trupama koje "teškim naoružanjem napadaju civilne ciljeve".

NATO tvrdi da "čuva" civile

Prvi čovjek američke vojske i NATO-ovih snaga, general Stanley McChrystal je naglasio da je zaštita civilnog stanovništva prioritet te da su upravo zbog toga zračni napadi smanjeni na minimum. "Mi moramo zaštititi afganistanske civile kako od naših neprijatelja, ali i od naših akcija", prenosi BBC.

McChrystal nije komentirao ubojstvo cijele obitelji.

Podaci iz UN-a ukazuju da je u Afganistanu od siječnja ove godine ubijeno 1.500 civila, a u istom periodu prošle godine ih je ubijeno 1.145. Prema tim podacima, 68 posto civila su ubili afganistanski pobunjenici.

Pročitajte više