Nazire se kraj rata u Ukrajini

Foto: Profimedia

Američki Kongres, prije svega Zastupnički dom u kojem većinu imaju Republikanci, više nije spreman financirati Ukrajinu u dosadašnjem obimu, a Europa ne može ispuniti ni preuzete obveze, a kamoli nadomjestiti američke. 

Povrh toga stanje na bojištu je takvo da niti jedna strana ne može ostvariti značajna napredovanja. Ruski pokušaj okruživanja i osvajanja Avdijivke najbolji je primjer. Iako su ruski uspjesi minimalni, ostali su (po ukrajinskim tvrdnjama) bez pet do šest tisuća vojnika i više od 400 borbenih vozila. Ako su ruski gubici i upola manji od toga, na svakog poginulog treba dodati još najmanje tri teško ranjena. Usprkos ogromnim gubicima, Rusi nisu blizu zadanom cilju.

Ukrajinci imaju velike gubitke, a nisu postigli ništa

Ukrajinska velika proljetno/ljetna ofenziva nije prošla ništa bolje. Uz vrlo velike gubitke ništa nije postignuto. Ukrajinske snage ne da nisu stigle ni do Azovskog mora ni do Melitopolja, već nisu uspjele doći niti do Tokmaka koji je na pola puta do Melitopolja.

Suočen s gorkom istinom neuspjeha predsjednik Zelenski okrenuo se kritiziranju svih, od zapadnih saveznika pa do običnih Ukrajinaca kojima nije do borbe. Napao je i vojni vrh optuživši ih za neodlučnost i kukavičluk.

U jednom trenutku počela se spominjati i mogućnost smjene zapovjednika ukrajinske vojske, generala Zalužnog. Bijes i nemoć Zelenskog najbolje se ogleda u njegovoj rečenici zapadnim medijima: "Nitko ne vjeruje u pobjedu kao ja."

Američka pomoć kopni

Razloga za bijes i očajavanje Zelenskom ne nedostaje. Američka pomoć ubrzano kopni, a iz Zastupničkog doma Kongresa, koji kontroliraju Republikanci, dolaze vijesti da neće biti tako brzo obnovljena. Ako i bude, to će biti znatno manji iznosi. Do sada odobren novac gotovo je potpuno potrošen.

Jedan od dva programa preko kojih američka pomoć dolazi u Ukrajinu ostao je bez novca. Fond Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) potpuno je ispražnjen, dok je u programu Presidential Drawdown Authority (PDA) 3. listopada bilo još samo 5.4 milijuna dolara.

Pokušaj Bijele kuće da osigura dodatnih 60 milijardi spajanjem s pomoći za Izrael nije uspio jer je Zastupnički dom razdvojio taj proces. Izraelu je odobreno 14.5 milijardi dolara, a Ukrajini za sada ništa.

Washington pritišće Zelenskog na mirovne pregovore

Umjesto nove pomoći Washington je počeo pritiskati Zelenskog da pristane na mirovne pregovore i okončanje rata. Procjene su da će Putin vrlo rado pristati na okončanje rata ili barem primirje jer u ožujku naredne godine ima predsjedničke izbore.

Kako je bitka za Avdijivku pokazala da ni ruska vojska ne može ostvariti ni relativno malu pobjedu, a da pritom ne izgubi tisuće vojnika i stotine borbenih vozila, ni Putin nema puno izbora.

Ispregovarati nekakav mirovni sporazum i za domaću javnost proglasiti pobjedu. Potom vratiti ruske vojnike u vojarne i krenuti u predizbornu kampanju. Te otići na izbore na kojima će sigurno pobijediti.

Nije da se Zelenskom ide na izbore, ali...

Donedavno su savjetnici Zelenskog tvrdili da će se predsjednički izbori naredne godine odgoditi zbog rata. Međutim, Kyiv Independent je 3. studenog prenio izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe da Zelenski razmatra mogućnost održavanja predsjedničkih izbora u ožujku 2024.

Nije da se Zelenskom ide na izbore. Obećavao je puno previše što ukrajinska vojska nije mogla ostvariti. Povrh toga velika većina Ukrajinaca želi prekid rata dok je Zelenski uporno zagovarao nastavak. 

S obzirom na to da su 24. veljače prošle godine ruski tenkovi išli prema Kijevu s namjerom svrgavanja vlasti i potpune okupacije cijele Ukrajine, Zelenski bi mogao tvrditi da je izvojevao veliku pobjedu. Odnosno - mogao bi da nije davao obećanja o borbi do potpune pobjede, što uključuje i oslobađanje Krima.

Ukrajina ne može opstati bez zapadne pomoći, opcija je sve manje

Iako bi se očekivalo da će Zelenski glatko pobijediti na izborima, to i nije do kraja točno. U anketi iz veljače ove godine Zelenski dobiva potporu tek 58 posto Ukrajinaca. I to u veljači kad su još vjerovali da će velika ofenziva uspjeti. Ako Zapad natjera Zelenskog na mirovni sporazum, ili barem primirje, taj bi se postotak mogao jako smanjiti.

Bez zapadne pomoći, prije svega američke, Ukrajina ne može opstati pa Zelenski nema puno opcija nego prihvatiti zapadne zahtjeve. Stoga se, nakon skoro dvije godine, nazire kraj rata u Ukrajini.

Pročitajte više