Nazvali ženu i predstavili se kao policajci: "Morate nam predati 47 tisuća eura..."

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DVOJICA muškaraca u dobi od 54 i 52 godine sumnjiče se za pokušaj prijevare, a istragu je protiv njih pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 15. siječnja 2021. u Splitu, nakon što su došli do informacije kako oštećenica na računu u banci ima veći iznos novčanih sredstava; zajednički i dogovorno sa za sada nepoznatom osobom, u nakani da se neosnovano materijalno okoriste u znatnom iznosu; nazvali oštećenicu na fiksni telefon te joj se predstavili kao policijski službenici koji moraju provjeriti njen novac jer imaju sumnju da je krivotvoren te da ga mora podići s računa u banci i donijeti kući. 

Oštećenica im je povjerovala i otišla u banku, ali joj je službenica odbila isplatiti veliki iznos novca (47.000,00 eura) bez prethodne najave.

Policija im pripremila klopku

Kada su osumnjičenici ponovno kontaktirali oštećenicu, ona im je odgovorila da ne može podići toliki iznos novca, na što su joj, osnovano se sumnja, rekli da ode u banku i podigne 17.000,00 eura, što je ona i učinila, međutim službenica banke je posumnjala da se radi o mogućoj prevari i o tome obavijestila policiju.

Oštećenica je prilikom ponovnog kontakta s osumnjičenicima navela kako nije mogla podići više od pet tisuća eura na što su joj rekli kako će policijski dostavljač doći 16. siječnja 2021. oko devet sati po novac što je drugoosumnjičenik i napravio, no tada su ga uhitili policijski službenici i spriječili u daljnjoj namjeri.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, što je sudac istrage prihvatio i odredio mu istražni zatvor", objavilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Pročitajte više