Ne - bi NATO referendum

ODBOR za referendum o NATO-u koji je osnovan 25. veljače ove godine, nedavno je predstavio svoje djelovanje na konferenciji za novinare, a ovih dana pokrenuli su i vlastitu internetsku stranicu www.natonareferendum.org na kojem će se moći naći svi podaci vezani za raspisivanje referenduma za NATO. Pripreme za skupljanje potpisa za referendum najavljenih za kraj ožujka, odvijaju se pod sloganom "Odluka narodu - NATO na referendum!".

Podsjetimo, Odbor za referendum o NATO-u je nepristrano tijelo koje se ne izjašnjava niti za niti protiv ulaska Republike Hrvatske u NATO, nego mu je jedini interes raspisivanje referenduma, budući da zastupa općenitu poželjnost referenduma kao oblika neposrednog odlučivanja naroda o osobito značajnim pitanjima, u skladu s člankom 1. Ustava RH.  Odbor se poziva na članak 86. stavak 3. Ustava, po kojem se referendum obvezno raspisuje ako to zatraži deset posto birača, a potpisi će se prikupljati u cijeloj Hrvatskoj na štandovima.

U organizaciji skupljanja potpisa sudjeluje niz udruga i inicijativa kao što su; Udruge i inicijative: ALTRUIST, antiNATO.ffzg, BORNA, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za interdisciplinarna istraživanja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, Centar za mirovne studije - CMS, Centar za razvoj demokracije CERD, Delfin, Demokratska misao, Domine, Drugo more, Eko-Zadar, Filmaktiv, Forum za slobodu odgoja, Gong, Klub studenata sociologije Diskrepancija, Novi plamen, Odbor za ljudska prava Karlovac, RAND, PCAP, Udruga žena Drniš, ZaMirNet, Zelena Istra, Zeleni Dalmacije, ZVUK.

I.Ć.

Pročitajte više