AMERIČKI IZBORI

Ne, Biden nije dobio 100% novih glasova u Michiganu

Foto/screenshot: EPA/Twitter

DRUŠTVENIM mrežama jučer se munjevito proširila informacija koja sugerira da je Joe Biden, demokratski kandidat za predsjednika SAD-a, dobio 100% od 128 tisuća novoizbrojanih glasova u Michiganu. 

Nakon što su jučer zatvorena birališta, savezne države širom SAD-a počele su prebrojavati glasove. S obzirom na to da se radi o izborima koji su se s golemim interesom pratili ne samo u Americi nego i širom svijeta, informacije su se brzo širile društvenim mrežama. 

Dezinformacija koju je retvitao i Trump

Među njima je, logično, bilo i dezinformacija, pa je tako konzervativni kolumnist Matt Mackowiak objavio tvit koji sugerira da je nevjerojatnih 100% od otprilike 128 tisuća novoprebrojanih glasova u ključnoj državi Michiganu otišlo Joeu Bidenu. Mackowiak je kasnije obrisao tvit, ali ne prije nego što ga je retvitao popularni konzervativni autor Matt Walsh uz opasku: "Ovo je dovoljan razlog da se ide na sud. Nijedna poštena osoba ne može ovo vidjeti i reći da je to normalno odnosno da nije zabrinjavajuće."

Taj tvit se munjevito proširio društvenim mrežama, a objavio ga je i sam američki predsjednik Donald Trump uz opasku: "Što je ovo?"

Mackowiak je kasnije u novom tvitu pojasnio zbog čega je obrisao tvit.

"Ovaj tvit je podijeljen u dobroj vjeri. Sad sam saznao da se radilo o pogrešci u pisanju u jednom okrugu. Obrisao sam originalni tvit", napisao je Mackowiak u pojašnjenju.

Kako je došlo do greške?

Izvorna tvrdnja Mackowiaka utemeljena na pogrešci koju je napravila kompanija za izbornu analizu, Decision Desk HQ, koja je u odgovoru za Buzzfeed News pojasnila što se dogodilo.

"Radilo se o jednostavnoj pogrešci u datoteci koju je napravila država. DDHQ nije korigirao/modificirao/prilagodio bilo koju datoteku koju smo dobili od države. Država je primijetila pogrešku i ispravila ju. Takve stvari se događaju u izbornoj noći", poručila je kompanija.

Konkretno, dezinformacija je proizašla iz greške u pisanju broja glasova u okrugu Shiawassee u Michiganu. U podacima je trebalo pisati da je u okrugu prebrojano 15,371 glas, a ne 153,710 glasova. Greška je u međuvremenu popravljena, piše Snopes.

Pročitajte više