Ne, nije šala: Od 1. travnja poskupljuju TDR-ove cigarete

NA DANAS održanoj press konferenciji predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR) Davor Tomašković najavio je poskupljenje gotovo svih cigareta iz asortimana TDR-a i to za dvije kune.

Samo za jednu kunu će poskupjeti cigarete "York" čime TDR želi izaći u susret svojim najsiromašnijim korisnicima, pojasnio je Tomašković i dodao da će se cigarete iz asortimana TDR-a po novim cijenama početi prodavati od 1 .travnja.

"Cijena Ronhilla porast će s 16 na 18 kuna, a Walter Wolfa sa 15 na 17 kuna. Zapravo, cijena svih naših cigareta porast će za dvije kune osim Yorka, koji će u svrhu zaštite najsiromašnijih korisnika, porasti samo za jednu kunu", izjavio je na konferenciji predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković.

Tomašković je ocijenio da bi se povećanje cijena moglo odraziti na daljnji pad prodaje duhanskih proizvoda, jer je već prvi val poskupljenja cigareta rezultirao padom prodaje od pet posto i to nakon što im je cijena porasla samo za jednu kunu.

U rovinjskoj tvornici pretpostavljaju da će nakon najavljenog poskupljenja pad prodaje biti u dvoznamenkastim brojkama te ističu da bi se daljnji rast cijena i istodobni pad prodaje mogli odraziti na prava radnika zaposlenih u TDR-u.

Najavljeno povećanje cijena cigareta rezultat je nedavne odluke o smanjenju poreznog opterećenja na skupe cigarete iz uvoza i istovremeno povećanje opterećenja na "jeftinim" cigaretama" kojih TDR najviše ima u tzv. srednjoj i jeftinoj klasi. Tako je ukupno trošarinsko opterećenje povećano za 27 posto.

U TDR-u navode da bi zadržavanje postojećeg nivoa cijena i smanjenje prihoda TDR-a za 29 posto, značilo smanjenje od oko 450 milijuna kuna uz iste troškove proizvodnje cigareta. To bi rovinjsku tvrtku kao jednu od najuspješnijih hrvatskih kompanija pretvorilo u gubitaša.

R.I.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više