Ne pomaže ni turistička sezona: U Hrvatskoj u srpnju više nezaposlenih nego u lipnju

NA HRVATSKOM zavodu za zapošljavanje krajem srpnja evidentirano je 248,586 osoba što je čak 13,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Usprkos turističkoj sezoni koja bi trebala smanjivati nezaposlenost, na burzi je krajem srpnja 1439 osoba više nego ih je bilo u lipnju.

Na Zavodu za zapošljavanje se u srpnju prijavilo 25,306 novo nezaposlenih, a svaki četvrti od tih radnika prestao je raditi ili je dobio otkaz. Kriza je najviše pogodila radnike koji rade u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu, piše Jutarnji list.

Preko 10 tisuća "izbrisanih"

Podaci bi za Vladu i hrvatske radnike bili još i porazniji da zbog zakonskih odredbi iz evidencije Zavoda za zapošljavanje nije izbrisano 10,383 osoba. U srpnju je 13,484 nezaposlenih pronašlo posao, među kojima je najviše sezonskih radnika.

Prodavači, sobarice, konobari i čistačice bili su najtraženiji kadar za turističku sezonu, a njih su poslodavci najviše pronalazili u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj  Osječko-baranjskoj županiji. 25,7 posto ili 63,959 ljudi prošlog mjeseca je sa burze dobilo novčanu naknadu, a to je za 23,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Pročitajte više