Ne prestaju problemi računovođa nakon porezne reforme, Porezna se nije pripremila

POREZNA reforma, prema kojoj su se mijenjali osobni odbici, koeficijenti odbitaka za djecu i uzdržavane članove, te uvele olakšice za prvi stup mirovinskog osiguranja, evidentno je stvorila kaos u sustavu Porezne uprave i među računovođama.

Zbog mnogih izmjena, posebno uvođenja olakšice za mirovinsko, mijenjao se Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima. Računovođe od početka godine imaju brojne probleme sa sustavom Porezne uprave, a svatko izmjene proistekle iz porezne reforme tumači na drugi način jer nije izdano službeno tumačenje.

Od početka godine pojavljuju se problemi u obračunu plaća i sustavu Porezne uprave

Jasno je da Porezna nije na vrijeme prilagodila sustav pa računovođe moraju gubiti vrijeme na prepiske s njezinim službenicima da bi dobili upute o tome kako postupati prema novom pravilniku, odnosno kako obračunavati plaće, slati obrasce, tražiti potvrde i slično.

Mediji su početkom godine počeli pisati o brojnim problemima s obračunom plaća, (ne)funkcioniranjem sustava provjere podataka i tehničkim problemima s neusklađenošću podataka. Onim poslodavcima koji su isplaćivali plaće u prvim radnim danima siječnja, odnosno njihovim računovođama, već je tada bilo jasno da sustav Porezne uprave ima problema zbog promjena koje su se implementirale nakon porezne reforme. 

"Zbog nespremnosti Porezne vjerojatno će poslodavci imati mnogo ispravaka, a prave će efekte znati tek kroz mjesec ili dva. Ovo je jedan od najgorih zakona koji su ikad doneseni jer nam značajno komplicira obračun plaća", reagirala je predsjednica Udruženja računovođa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Mirela Relković za Poslovni dnevnik.

Sustav se već gasio da bi se ispravili novonastali problemi

Porezna uprava (PU) već je 3. siječnja morala privremeno ugasiti sustav da ispravi probleme, što je i objavljeno na službenim stranicama. Tek u 18 sati isti dan javljeno je da su poteškoće riješene.

Sljedeći dan su se pohvalili kako su brzo riješili probleme tvrdeći da su odgovorili na svih 70 upita koje su im poslali računovođe. Ali problemi nisu riješeni, pritužbe su još pristizale pa je 10. siječnja objavljeno da su aplikacije ePKK, Puna provjera JOPPD obrazaca, Preknjiženja i Specifikacija nepovezanih uplata onemogućene do 15. siječnja.

Indexu se obratio revoltirani računovođa i dao uvid u svoju komunikaciju s PU-om, koja se sastoji od nekoliko desetaka opširnih upita i šturih odgovora PU-a. Teškom mukom problemi su privremeno otklonjeni, uglavnom pomoću "labavog" tumačenja propisa i iskorištavanjem "rupa" u sustavu, ali u samom sustavu ništa se nije promijenilo i poprilično je sigurno da će se isti problemi pojavljivati sljedeći mjesec.

Jedan od problema je nakon nekoliko dana prepiske i utrošenih radnih sati riješen "na silu"

Prvo je nastao problem u predaji JOPPD obrasca jednog radnika za prosinac prošle godine unatoč tome što je istom radniku prijava istog obrasca za listopad i studeni uredno provedena. PU je tvrdio da je problem s evidencijom HZMO-a, koji je na upit računovođe javio da je radnik uredno prijavljen kod njih.

Nakon poduže prepiske i prebacivanja odgovornosti PU-a na HZMO, pa i same službenike PU-a, traženja potvrda koje bi automatski trebale biti dostupne Poreznoj na uvid i neusklađenih podataka između PU-a i HZMO-a, problem je riješen na silu.

Očito je postojao problem između PU-a i HZMO-a odnosno u razmjeni podataka tih institucija. Aplikacija PU-a javljala je grešku zbog nepostojeće prijave na HZMO, a problem je riješen "na silu" omogućavanjem prijave s prijavljenom greškom.

Računovođa je na kraju predao JOPPD obrazac iako je sustav PU.a javljao grešku zbog nepostojeće prijave na HZMO, koja je zapravo postojala, ali je sustav PU-a nije registrirao. Problem je riješen ukidanjem kontrolnog mehanizma dok ne nastane novi problem zbog omogućenog "zaobilaženja" evidentirane prijave na HZMO.

Porezna uprava javlja da postoji porezni dug iako to nije istina

To je samo jedan primjer problema u sustavu. Za drugog klijenta PU je 15. siječnja tvrdio da ima porezni dug, a već 16. siječnja da porezni dug ipak ne postoji. Naime, HZZ je zatražio od poreznog obveznika potvrdu o stanju duga, a PU je tvrdio da na 15. siječnja postoji dug iako je bio plaćen, ali to plaćanje još nije bilo obrađeno.

Porezna kartica je bila usklađena, JOPPD obrazac predan u zakonskom roku, uplata izvršena u zakonskom roku, ali se uplata nije vidjela u sustavu PU-a pa je na potvrdi pisalo da postoji porezni dug. Takve stvari mogu stvarati probleme i frustracije.

Novi propisi su besmisleni i komplicirani, računovođe nisu sigurni da su im dobri obračuni

Računovođa koji nam je prepričao probleme s PU-om tvrdi da su nove odredbe nejasne i djelomično neprovedive. Jasno je da su dovedene bez konzultiranja sa strukom iz realnog sektora.

"Zakonodavac je donio besmislene propise za obračuna olakšice za mirovinsko, koji je ujedno tako zakompliciran kao da mu je cilj da čim manje radnika ostvari pravo na olakšicu. Ako to vodi tome, onda to nije reforma jer reformom se valjda treba omogućiti korištenje neke od predviđenih olakšica na način da je to što jednostavnije.

Ovakvom reformom u dijelu načina obračuna olakšice za mirovinsko dolazi do djelomične obmane javnosti jer je javno obznanjeno postajanje neke olakšice, međutim u nekim situacijama nije jasno kako se i kada može obračunati i dio radnika je odmah u prvom mjesecu obračuna olakšica bio zakinut za istu."

Računovođe su na drukčiji način rješavali probleme koji su nastali od početka godine jer PU nije izdao službeno tumačenje. Neki računovođe nisu sigurni jesu li točno obračunali plaću radnicima.

"Porezna uprava jedina može točno obračunati olakšicu za mirovinsko, i to samostalno u posebnom postupku, kako je i kroz eSavjetovanje tijekom 2023. godine, prije stupanja na snagu, struka i savjetovala, međutim, zakonodavac se na to oglušio i u konačnici sve nas je to dovelo u problem i generiranje veće štete nego koristi", tvrdi računovođa.

"Nakon stupanja na snagu već prvih dana ove godine na vidjelo su izašli problemi na svim stranama, a najveći problem je imala i sama Porezna uprava sa svojim nepripremljenim programskim rješenjem", dodaje.

Porezna reforma nije ništa značajno promijenila, a stvorila je brojne probleme

U konačnici porezna reforma koja je stupila na snagu nije prava reforma, nego kozmetički zahvat. Zahtijevala je velike promjene u poreznom sustavu, koje očito nisu dobro provedene, i zbog toga su nastali veći problemi od koristi same reforme.

Osobni odbitak neznatno je povećan, ali su s druge strane smanjeni koeficijenti za oslobođenje na račun djece i uzdržavanih članova. Doprinosi uopće nisu smanjeni, samo je uvedena olakšica za prvi mirovinski stup, i to samo za plaće do 1300 eura bruto.

"Točan obračun olakšice za prvi stup moguć je samo ako PU preuzme obračun samostalno (umjesto računovođa), kako je struka prilikom eSavjetovanja i predlagala", tvrdi naš sugovornik. Za sada računovođe nisu sigurni koji je ispravan način za obračun plaća s novim izmjenama, a i da jesu, sustav se očito nije još prilagodio pa imaju ozbiljne poteškoće.

Pročitajte više