Ne, Putin nije kleknuo pred Xijem i poljubio mu ruku

Foto: Twitter

POSJET kineskog predsjednika Xija Rusiji bio je danima glavna vijest u svjetskim medijima.

 

Demonstrativna bliskost Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina te novi sporazum između dviju zemalja analitičari vide kao izraz produbljivanja njihovog strateškog partnerstva - i to baš u vrijeme kada Zapad zahtijeva jasno distanciranje Kine od Rusije, kako zbog napada na Ukrajinu tako i zbog uhidbenog naloga koji je nedavno protiv Putina izdao Međunarodni kazneni sud.

U tom kontekstu je ova viralna fotografija izazvala burne rasprave na društvenim mrežama, piše Deutsche Welle, koji je podrobno analizirao fotografiju.

Na njoj se navodno vidi kako Putin kleči pred Xijem. Bila bi to gesta poniznosti koja bi imala vrlo jak simbolički karakter - da je taj prizor stvaran.

Jedan korisnik Twittera u vezi s fotografijom piše: "Putin kleči, zaklinje se na poslušnost i odanost svom gospodaru Xiju." Drugi korisnik se ruga da Putinu već klecaju koljena. Fotografiju su dijelili i neki novinari, a proširila se i na Telegramu i Imguru. Pregledana je više od milijun puta na svim platformama.

No je li Putin stvarno kleknuo pred Xijem?

Odgovor: ne, Putin se nije poklonio Xiju - fotografija je lažna. Osim činjenice da bi takva gesta podložnosti jednog vođe pred drugim bila vrlo nerealna, ovo istraživanje pokazuje da je sliku Xija i Putina najvjerojatnije generirala umjetna inteligencija. Brojni pokazatelji idu u prilog tome.

U provjeri autentičnosti smo najprije unijeli fotografiju u tražilicu za obrnutu pretragu slika, koja pokazuje da je najranija verzija objavljena 20. ožujka. Pritom jasno podrijetlo slike nije bilo moguće utvrditi, čak ni uz korištenje različitih programa za pretraživanje fotografija na internetu.

Deformirane uši, ogromna cipela, srasle ruke

Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: stražnja cipela osobe koja kleči, za koju se kaže da je Putin, nesrazmjerno je velika i široka. List noge izgleda izduženo.

Polupokrivena glava osobe također je vrlo velika i nije proporcionalna ostatku tijela. Uho je neobično deformirano i ima nekoliko nedefiniranih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uho.

Xijevo uho također izgleda deformirano kada se poveća. Međutim, najupečatljivija nedosljednost na slici ne tiče se Putina ili Xija, već osobe koja stoji s njihove lijeve strane. Čovjekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.

Iskustvo je pokazalo da su sve to abnormalnosti koje nastaju na slikama koje generira umjetna inteligencija.

Program umjetne inteligencije nedavno je napravio fotografiju uhićenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa - do kojeg uopće nije došlo. Aplikacije kao što su Midjourney ili DALL-E omogućuju fotorealistične slike prirodnih krajolika i ljudi, koje su bogate detaljima i u nekim slučajevima se teško mogu razlikovati od stvarnih fotografija.

Međutim, AI aplikacije također redovito stvaraju pogreške. Prikazi ruku i ušiju posebice se smatraju problematičnim područjima za AI generatore slika.

AI detektor: 57 posto umjetno stvoreno

Program Hugging Face pregledava slike tražeći abnormalnosti i procjenjuje je li slika prirodna ili umjetna. Kod prizora Putina koji kleči pred Xijem AI detektor prosuđuje: 57 posto je umjetno generirano.

Ni u američkoj fotoagenciji Getty Images ni u ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS ne nalazi se nijedna slika koja podsjeća na navodno klečanje. A ni namještaj na stvarnim fotografijama državnog posjeta ne odgovara viralnoj slici s društvenih mreža.

Slika Putina kako kleči ispred Xija je lažna. Ne može se pronaći ni u jednoj bazi podataka agencija za slike, a ovo je istraživanje na svjetlo dana iznijelo nekoliko jasnih pokazatelja da je sliku očito izradio program umjetne inteligencije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više