Ne spominji ime šefovo uzalud: Tužiteljica nastradala jer je policajcu prijetila Bajićem

SPLITSKA tužiteljica Majda Lisac otišla je dva mjeseca ranije u mirovinu no što je planirala. Učinila je to očito procijenivši da nema šanse dobiti bitku sa svojim šefom Mladenom Bajićem, koji je protiv nje poveo stegovni zbog narušavanja ugleda Državnog odvjetništva.

Presudni detalj

Događaj je poznat, Index je već pisao kako se Lisac sukobila s prometnim policajcem koji joj nije dao da izađe s parkinga. Temperamentna Lisac tražila je da je pusti, a policajac nije dao jer je obavljao nekakav očevid. Pokušala mu je objasniti da je tužiteljica i kako njezin identitet može provjeriti pozivom dežurnom zamjeniku, no policajac je shvatio da mu prijeti Mladenom Bajićem. Bit će to, pokazat će se nešto kasnije, detalj koji će odrediti sudbinu tužiteljice Lisac. 

Otjerao ju je policajac u stanicu, uvjeren da je pod utjecajem alkohola. Kada se ispostavilo da nije, svejedno ju je prijavio za pet prekršaja, uključujući i opasno turiranje Renault Twingom. Kad samo pomislimo na sav taj dodatni ugljični dioksid koji je pod desnom nogom tužiteljice Lisac ispušten u atmosferu uslijed očaja zbog blokiranog prolaza, šteta možda što je revni službenik nije prijavio i za zagađivanje okoliša.

Kazna za spominjanje šefa - razrješenje?!

Vjerojatno bi sve prošlo lišo, da se mediji nisu zainteresirali za nesvakidašnji događaj. Odmah je reagirao šef Državnoodvjetničkog vijeća Josip Čule, koji je naložio da se u stegovnom postupku provedu sveobuhvatne radnje te utvrde činjenice. Nezahvalan posao zapao je tužiteljicu Rene Lauru, koja je ispitala svjedoke, ali ne i Majdu Lisac, koja je, dočuvši da traže njezino razrješenje, odlučila sama okončati stvar.

S koncem prošle godine, prestao je tako i angažman tužiteljice Lisac u splitskom državnom odvjetništvu. Redovno umirovljavanje s navršenih 70 godina bilo je, inače, planirano za 19. veljače. Kako je Lisac preostao godišnji odmor, ionako bi se pokupila s posla početkom godine. Vrlo izvjesno, sam stegovni postupak ne bi se pravomoćno okončao do prestanka službe.

Konačni udarac

I zbog toga su mnogi ostali začuđeni oštrom mjerom predloženom protiv Lisac. Nije nikakva tajna da je Lisac svojedobno bila na udaru Mladena Bajića. Kazneno ju je gonio zbog sumnji u pogodovanje, zajedno sa kolegicom Anom Puljić. Na koncu od toga nije ispalo ništa pa je, sasvim ljudski gledano, Bajiću ovim incidentom pružena prilika da se konačno revanšira Lisac. 

I to kako. U prijedlogu za pokretanje stegovnog postupka navedeno je, među ostalim, da je Lisac, pozivajući se na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, narušila ugled institucije državnog odvjetništva.

Ne zna se kome je gore palo ovo pozivanje. Lisac, kojoj to ime vjerojatno priziva neugodna sjećanja na kazneni progon ili, pak, šefu Bajiću, kojem samo još fali da mu Lisac prijeti uokolo njegovim imenom uniformiranom personalu. Kao da čovjek iovako nema dovoljno posla. 

Nakon ovakvog raspleta neugodne afere na splitskom tužilaštvu, valjda je sad jasno. Ne spominji ime šefovo uzalud. Završit ćeš kao Majda Lisac.

Pročitajte više