Ne vidi se kraj kiši, bit će još obilnija, stiže grmljavinsko nevrijeme...

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

IZA NAS je kišni tjedan. Ispred nas, kako se zasad čini, također je kišni tjedan.

"Pretežno oblačno povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, ponegdje izraženijim. Mjestimice će biti obilne kiše, osobito na Jadranu i u područjima uz njega.

Vjetar slab do umjeren uglavnom istočni i sjeveroistočni, a u Slavoniji jugoistočni. U Dalmaciji umjereno do jako, ponegdje i olujno jugo, a na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 17, a na Jadranu između 17 i 20 °C", stoji u prognozi DHMZ-a za danas.

Slika govori više od riječi.

Sutra bi trebalo biti nešto manje kiše.

"Promjenljivo oblačno. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, u prvom dijelu dana ponajprije u Dalmaciji i na krajnjem istoku, a prema večeri i drugdje. Ponegdje je moguća obilnija oborina. Najviše sunčanog vremena na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu umjereno do jako jugo, a na sjevernom dijelu krajem dana zapuhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12, a na Jadranu od 13 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 21 °C", piše DHMZ.

DHMZ izdao žuto upozorenje.

DHMZ je za danas i sutra izdao žuto upozorenje za veći dio zemlje.

"Idućih će dana opet biti više oblaka i kiše, pritom osobito na kopnu i niža temperatura zraka. Obilna kiša past će u nedjelju i utorak, kada je i najveća vjerojatnost za grmljavinska nevremena. U Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, a na sjevernom Jadranu umjerena bura, s olujnim udarima u utorak.

Ponešto povoljniji bit će ponedjeljak u zapadnijim predjelima, gdje bi veći dio dana mogao proteći bez kiše. Od srijede manje kiše, pa raste vjerojatnost za sunčana razdoblja i toplije vrijeme, posebice na Jadranu", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za emisiju Vrijeme uoči HRT-ovog Dnevnika pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"Oblaci, vjetar i kiša bit će glavni čimbenici vremena sve do sredine idućeg tjedna. Kišovito vrijeme pogodovat će razvoju bolesti na usjevima i voćkama, a nepovoljne biometeorološke prilike djelovat će negativno na raspoloženje kod ljudi", dodala je.

Danas česta kiša

Evo sad nešto detaljnije prognoze za iduće dane.

U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu već od jutra pretežno oblačno s kišom, a povremeno može i zagrmjeti. Navečer na zapadu pljuskovi mogu biti izraženi. Zapuhat će umjeren jugoistočni vjetar, prolazno s jakim udarima. Temperatura od 13 do 17 °C.

Još jedan oblačan i kišovit dan i u središnjoj Hrvatskoj. Kiša će biti česta, uz pojavu izraženih pljuskova i obilna. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura bez izraženog dnevnog hoda, većinom od 11 do 16 °C.

U gorju oblačno i kišovito, a obilna kiša past će ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu prijepodne oblačno s čestim pljuskovima, na Kvarneru i obilnim. Najmanje kiše vjerojatno u zapadnoj Istri, a popodne će nakratko proviriti i sunce. Zapuhat će umjerena bura, popodne jugozapadni vjetar.

Nedjelja će najkišovitija biti u Dalmaciji, a izraženi pljuskovi česti i obilni, osobito navečer u unutrašnjosti. Jako i olujno jugo slabjet će tek navečer. Dnevna temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će puhati jako i olujno jugo. Prevladavat će oblačno, kiša česta i obilna, osobito na obali i u zaobalju. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na otocima.

Tjedan obilježen kišom

I u novom tjednu na kopnu kiša, pa i u obliku jačih pljuskova, moguće i uz grmljavinu. Najoblačniji i najkišovitiji bit će utorak, kada bi ponovno mogla pasti znatnija količina kiše, a pojačat će i sjeveroistočni te istočni vjetar. U ponedjeljak manje kiše i malo sunca na zapadu i sjeverozapadu, a u srijedu na istoku zemlje. Temperatura zraka primjerenija sredini travnja, a ne svibnja.

Nestabilno i na Jadranu. S jačim pljuskovima ponajprije bi se u utorak lokalno moglo nakupiti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. U Dalmaciji će puhati jugo, umjereno do jako, u utorak i olujno, a na sjeveru umjerena bura, s olujnim udarima u utorak. U srijedu će vjetar oslabjeti, a pljuskovi neće biti toliko izraženi.

Pročitajte više