Šef Mandeline fondacije ipak oslobođen optužbi: Nije nezakonito prisvojio krvave dijamante

JUŽNOAFRIČKI sud oslobodio je optužbi Jeremya Ractliffa, bivšeg šefa Dobrotvornog društva za djecu Nelsona Mandele, da je protuzakonito zadržao navodne krvave dijamante koje mu je predala britanska manekenka Naomi Campbell.

Ratcliffe je bio optužen da je ilegalno zadržao neobrađene dijamante koje mu je uručila Naomi Campbell, nakon što ih je ona navodno primila kao poklon od zloglasnog bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora.

Ratcliffe je priznao kako je zadržao dijamante, ali je rekao kako ih nije prijavio vlastima kako bi zaštitio ugled Nelsona Mandele, Naomi Campbell i dobrotvornog društva. Da je kojim slučajem bio osuđen, 74-godišnji Ratcliffe bio bi suočen s desetogodišnjom kaznom zatvora, piše Guardian.

"Učinio sam to što sam učinio i smatram da sam za to imao opravdane razloge. Znao sam da sam nevin i drago mi je da sam to i dokazao", kazao je.

Naomi Campbell u središtu međunarodnog skandala

Postojanje spornih dijamanta ustanovljeno je prošle godine na suđenju Charlesu Tayloru za ratne zločine u Haagu. Tužioci su ustanovili da je "krvave dijamante" Taylor britanskoj manekenki dao 1997. godine, nakon dobrotvorne večere koju je organizirao Mandela.

Naomi Campbell je na suđenju posvjedočila kako je grube dijamante dobila od trojice muškaraca koji su došli u njenu hotelsku sobu. Iako je tvrdila da nije znala porijeklo dijamanata, drugi su svjedoci kazali kako se poslije hvalila da ih je dobila od Taylora.

Campbell je sporne dragulja Ratcliffeu dala sljedećeg jutra, kao donaciju za njegovu dobrotvornu organizaciju. Ratcliffe fondaciji nije prijavio kompromitirane dijamante, već ih je čuvao u sefu 13 godina, dok ih nije predao policiji nakon svjedočenja Naomi Campbell. Ostavku na mjesto šefa fondacije dao je nakon što je skandal izbio u javnost.

Inače, u Južnoafričkoj republici je protuzakonito posjedovati neobrađene dijamante, zbog njihove moguće povezanosti s financiranjem boraca u afričkim građanskim ratovima, pranjem novca i drugim ilegalnim aktivnostima.

Pročitajte više