Ne vjerujete u globalno zatopljenje? Pogledajte snimku topljenja čileanskog ledenjaka

ČILEANSKI znanstvenici objavili su seriju fotografija koje jasno pokazuju dramatično topljenje ledenjaka u Patagoniji.

Glečer Jorge Montt se "povukao" više od jednog kilometra u razdoblju od veljače prošle godine do siječnja ove godine. Znanstvenik koji proučava ledenjake, Andres Rivera je kazao kako je za brzo topljenje krivo globalno zatopljenje, ali i činjenica da ledenjak leži na vodama dubokog fjorda.

Na snimci koju su objavili znanstvenici je poredano 1445 fotografija snimljenih u godinu dana. Rivera je proučavao desetke ledenjaka sa svojim kolegama iz čileanskog Centra za znanstvene studije u Valdiviji. Kazao je kako nisu znali koliko brzo se tope ledenjaci sve dok nisu postavili dva fotoaparata na solarnu energiju koji su svakoga dana fotografirali po četiri fotografije.

"Više ili manje je bilo jasno da se ovaj glečer najbrže topi. No, nismo očekivali da će se 'povući' čak kilometar u godinu dana. To je bilo iznenađenje za nas", kazao je Rivera. Ledenjak Jorge Montt se nalazi oko 1800 kilometara južno od Santiaga na južnom patagonijskom ledenom polju koja pokriva veliki dio Anda između Čilea i Argentine. "U Patagoniji su se klimatske promjene osjetile mnogo manje nego u drugim dijelovima svijeta", kazao je Rivera. No, dodao je da su primijetili da su gotovo svi ledenjaci u toj regiji izgubili dio površine, a Jorge Montt se povukao najviše.

Proučavali su i kartu iz 1898. godine te zaključili kako se ledenjak od tada do danas povukao za 19,5 kilometara. Rivera smatra da je za topljenje glečera najodgovornije globalno zatopljenje, no i da "lokalne prilike" utječu na brzinu topljenja.

Pročitajte više