NE ZABORAVITE Ako vas vlasti ulove da berete šparoge bez njihova znanja, masno ćete platiti

Foto: 123rf

POČELA je sezona branja šparoga, a aktivnost je to koja mnoge ljude natjera na šetnju prirodom.

No, valja znati da država šparoge smatra svojim vlasništvom, a za svaki komad koji uberete dužni ste državi platiti ono što smatra svojim dijelom.

Ako se odlučite za branje šparoga, ne zaboravite tražiti dozvolu

"Da se ne izgubite u „šumi“ zakona, prije odlaska u šumu, u namjeri branja gljiva ili sakupljanja drugih šumskih proizvoda, poput šparoga, za osobne ili komercijalne potrebe, morate otići u nadležnu šumariju kako bi dobili dozvolu za sakupljanje. Dozvolom se utvrđuje način, količina i vrijeme sakupljanja proizvoda iz šume, područje na kojem ćete sakupljati i cijena.

Trenutačno je sezona branja šparoga. Prema važećem cjeniku, šparoge se naplaćuju 0,50 lp po komadu, pa tako stručak šparoga (10 komada) stoji 5 kuna.

Svake godine, odnosno za svaku sezonu, potrebno je tražiti novu dozvolu – kao što je već navedeno, u šumariji nadležnoj za područje na kojem se želi brati. Isto tako, građani sami prijavljuju ubrane količine toj istoj šumariji.

Branje šumskih plodova bez dozvole može vas skupo koštati

Hrvatske šume nemaju ingerenciju za privatne posjede, nego smo nadležni samo za šume koje su u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ukoliko sakupljate i odnosite iz šume šumske plodove i ostale šumske proizvode bez dozvole Hrvatskih šuma d.o.o. i propisane popratnice, u prekršaju ste i možete dobiti novčanu kaznu od 1.000,00 kn do 7.000,00 kn.

Kontroliranim i kvalitetnim sakupljanjem šumskih proizvoda pridonosite očuvanju biljnih vrsta i postojeće biološke raznolikosti, odnosno zaštiti prirode koja je pravo i obveza svake fizičke i pravne osobe", stoji u priopćenju Hrvatskih šuma u kojem se upozorava da se šparoge ne smiju brati bez da država ne dobije svoj dio.

Pročitajte više