Ne žele smijeniti Bogdanića: Nakon predsjednice Kazališnog vijeća HNK Split, ostavku dao i zamjenik

Foto: HRT

DINKU BOGDANIĆU, bit će čini se suđeno, da dočeka kraj mandata na čelu Baleta splitskog HNK. Unatoč tome što je intendant Goran Golovko koncem svibnja zatražio smjenu zbog novih pritužbi na njegov rad, Kazališno vijeće splitskog HNK još uvijek nije donijelo odluku kojom bi Bogdanić bio smijenjen.

Nakon što je ostavku dala predsjednica Kazališnog vijeća Inge Koludrović Tomić, jučer je, dan uoči sjednice na kojoj je trebao potpisati smjenu Dinka Bogdanića, ostavku dao i njezin zamjenik, SDP-ov ekonomski stručnjak Željko Mateljak. Nije bio dostupan za komentar.

Nema potpisa za smjenu Bogdanića

Kazališno vijeće zasjedalo je prije 10 dana, no na toj sjednici nije bilo Mateljaka, koji se ispričao službenom spriječenošću. Sjednicu je vodio ovlaštenik Joško Belamarić. Prijedlog intendanta Golovka je usvojen, no nedostajao je i potpis temeljem kojeg bi Bogdanić bio smijenjen sa čela Baleta. Takva odluka bi podrazumijevala i otkaz radnog odnosa u HNK Split.

Mateljak je uvjeravao da neće biti problema i da će potpisati smjenu, tj. otkaz, no iz nekog razloga se predomislio i odlučio napustiti Vijeće.

Tko koga štiti?

Nevjerojatno, ali cijela ova situacija mimoišla je Gradsko vijeće koje je zasjedalo puna tri dana. Tek je danas pri kraju sjednice o Žnjanu dogradonačelnik Goran Kovačević obavijestio vijećnike da je i Mateljak dao petama vjetra. Mislili su na brzinu ubaciti nova dva člana Kazališnog vijeća, no na kraju su zaključili da i petoro preostalih članova može odraditi posao. Za hitnu proceduru nije bilo dovoljno vijećnika članova Komisije za imenovanje.

Protiv Bogdanića su inače ustali Radničko vijeće, HHO, vijećnici Luka Podrug i Ljubica Vrdoljak. Podrug je pitao tko štiti Bogdanića, osvjedočenog nasilnika, a gradonačelnik Ivo Baldasar odgovorio mu je da ga nitko ne štiti, nego da Kazališno vijeće štiti kazalište.

Bogdaniću ugovor istječe najesen, nakon čega odlazi u mirovinu. Gradsko vijeće Splita neće imati prilike poduzimati nikakve radnje vezane za ovaj slučaj jer je predsjednik Boris Ćurković najavio iduću sjednicu tek za rujan.

Bogdanić se koncem prošle godine izvukao opomenom pred otkaz zbog vrijeđanja rumunjske balerine, a Golovko je zatražio smjenu nakon što su pristigle nove pritužbe na njegovo ponašanje.

 

 

Pročitajte više