Negodovanje zbog emitiranja snimke koncerta: "Tko je Thompsona pustio u Srbiju?"

SNIMKA koncerta kojeg je Marko Perković Thompson prije dvije godine održao na maksimirskom stadionu, a koju je hrvatska dalekovidnica "prigodno" još jednom prikazala prošle nedjelje na svom programu, izazvala je buru i van granica Hrvatske. Naime, u koncertu su zahvaljujući kabelskoj televiziji mogli uživati i u Srbiji.

> Kako je HRT stvorio Marka Perkovića Thompsona

"Izgleda da su nastup glazbenika poznatog po veličanju ustaštva i fanovima koji ga najčešće pozdravljaju uzvicima `Ubij, ubij Srbina` jedino primijetili rukovodeći ljudi u Udruženju novinara Srbije i Srpske radikalne stranke. Oni su se oglasili priopćenjima, podsjećajući na naslove pjesama `Jasenovac i Gradiška Stara` i `Bojna Čavoglave` (`Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji`, kaže se između ostalog u njoj). Ostali koji bi mogli preporučiti ili zabraniti emitiranje spomenutog koncerta još šute. Ili su na odmoru, ili nisu nadležni `ali jesu oni drugi, dat ću vam njihov broj telefona...`. Uglavnom, čini se da je ova oblast koju bismo nazvali `kabelski operateri i sadržaj koji šalju gledateljima` i dalje kao švicarski sir, sa mnogo šupljina i nepoznanica", piše beogradska Politika.

U tekstu naslova "Tko je Thompsona pustio u Srbiju?", nadalje se navodi: "I što biva? Thompson je pjevao pred svojim fanovima, oni su bili nakićeni ustaškim znamenjem, zbog čega su mu inače zabranjeni koncerti u Švicarskoj, Nizozemskoj, Austriji, ali i u Sarajevu, kao i u Puli i još nekim gradovima u Istri. U Mostaru je prije dvije godine poprilično uzbudio duhove, jer su mnogi u njegovom pojavljivanju prepoznali povratak u ratno doba, zbog na stotine momaka u ustaškim uniformama koji su dio dekora gdje god se Thompson pojavi".

Prisjetili su se srpski novinari i svih pritužbi Centra Simon Wiesenthal, Margelovog instituta i Udruženja mladih antifašista te negodovanja Bošnjaka, a smeta ih i to što HRT prikazivanje Thompsonovog koncerta pravda "ljetnom programskom shemom" te ga tako trpa u isti koš sa Magazinom, Ninom Badrić ili Arsenom Dedićem. Snimku Thompsonovog koncerta će pregledati nadležni u srpskoj Agenciji za nadzor medija i Državnom tužiteljstvu, kako bi utvrdili je li na koncertu bilo raspirivanja nacionalne mržnje.

Pročitajte više