Neke britanske škole izbjegavaju predavanja o holokaustu i križarskim ratovima

ŠKOLE u Britaniji izbjegavaju podučavati djecu o holokaustu i križarskim ratovima, zbog straha da ne uvrijede muslimane, zaključak je studije koju je proveo vladin Odjel za orazovanje i usvajanje vještina, piše Daily Mail.

Studija navodi da neki profesori u osnovnim i srednjim školama izbjegavaju podučavati djecu o holokaustu zbog toga što je sastavni dio uvjerenja neke djece poricanje holokausta. Također, u nekim su školama profesori nevoljki predavati o križarskim ratovima, budući da te povijesne lekcije nisu u skladu s onime čemu se djecu uči u lokalnim džamijama.

Sutdija navodi da neki učitelji izbjegavaju temu holokausta da bi izbjegli antisemitske ili antiizraelske stavove nekih učenika na satu. Kritičari tvrde da su se škole počele koristiti kao političko oruđe promicanja političke korektnosti.

Istraživači su naveli primjer jedne škole koja je iz nastavnog programa izbacila poglavlje o holokaustu, koje je navedeno u nacionalnom nastavnom programu. Jedna druga škola nastavila je s poglavljima o holokaustu unatoč antisemitskim stavovima nekih učenika. Ali, ta ista škola izbacila je iz programa za djecu od 11 do 14 godina poglavlja o križarskim ratovima, budući da su ona u suprotnosti s onime čemu se djecu uči u lokalnim džamijama.

U trećoj školi došlo je do problema zbog "kršćanskih roditelja koji su se bunili oko načina prikazivanja arapsko-izraelskog sukoba, budući da je on u suprotnosti sa stavovima njihove denominacije", kaže studija.

Studija je zaključila da učitelji izbjegavaju raspravu o osjetljivim povijesnim temama zbog sukoba koji postoji između nastavnog programa i onoga što se djecu uči u zajednicama ili crkvama.

Također, studija navodi nestručnost učitelja, posebno onih u osnovnim školama. Njihova neupućenost u tematiku koju obrađuju čini učenike nezainteresiranima za predavanja, a sadržaj je dosadan i nemotivirajući.

J.D.

Pročitajte više