Neki ne odustaju: I gay parada svoje vjerne homofobe ima

PROŠLE godine sudionici Gay Pridea policiji su zamjerili što je s ulica nestala netom nakon što je događaj završio, pa su napadi na njih tako spriječeni dok je policija bila na ulicama (spriječen je napad Molotovljevim koktelima, a zagrebački Općinski kazneni sud osudio je kasnije na 14 mjeseci zatvora  25-godišnjeg Josipa Šituma koji je istima pokušao napasti sudionike prošle godine), ali ne i nakon što se povukla.

Policija je danas izvijestila kako je povorci nazočilo oko 150 sudionika te da tijekom okupljanja nije bilo postupanja prema sudionicima, a u službene su prostorije dovedene tri osobe na prekršajnu obradu zbog nenošenja osobne iskaznice i narušavanja javnog reda i mira.

Policija traga za nepoznatim muškarcem koji je napao aktiviste udruga "Iskorak" i "Kontra" Sanju Juras i Kristijana Grđana te za trojicom nepoznatih muškaraca koji su počinili razbojstvo nad dvojicom kosovskih državljana koji su sudjelovali na gay paradi "Zagreb Pride", rečeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji.

Oko 14,45 sati, na području Medveščaka, Ulica Kralja Držislava, u veži stambene zgrade, nepoznati je počinitelj, naime, jučer napao 26-godišnjeg Grđana i Sanju Juras, na način da mu je prišao s leđa i udario ga zbog čega je on izgubio ravnotežu i pao na Juras. Potom ih je počeo vrijeđati pogrdnim riječima nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu a oni su uspjeli pobjeći u unutrašnjost stambene zgrade. Grđanu je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Napali Kosovare dok su bili u sex shopu

U policiji je također rečeno da su jučer oko 15 sati u središtu grada u Obrtničkom prolazu trojica nepoznatih muškaraca počinila razbojstvo nad dvojicom kosovskih državljana. Oni su, naime, s još jednim kosovskim državljaninom bili u sex-shopu. Pri izlasku su ih napala trojica muškaraca, pri čemu su dvojicu ozlijedili, dok je jedan uspio pobjeći natrag u prodavaonicu.

Razbojnici su jednom od napadnutih kosovskih državljana uzeli novac i osobne dokumente. Liječnička pomoć pružena im je u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni, a šteta je nekoliko tisuća kuna.

"To je zločin iz mržnje, a ne prekršaj"

Pravni tim udruga "Iskorak" i "Kontra" priopćio je danas da je pri uzimanju iskaza od napadnutih aktivista policija opisani događaj zabilježila kao prekršajno djelo, a oni smatraju da je riječ o kaznenim djelima nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije, koja predstavljaju zločine iz mržnje, te da nije riječ samo o prekršaju.

"Tražimo da napokon policija uvede u svoju praksu razlikovanje izgredničkog ponašanja, odnosno prekršajnih djela remećenja javnog reda i mira i nasilja motiviranog mržnjom prema određnim društvenim skupinama", stoji u priopćenju.

Od Državnog odvjetništva Pravni tim "Iskoraka" i "Kontre" traži da te napade prepozna kao kaznena djela teške ozljede, nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije.

Traže da se napade okvalificira kao zločine iz mržnje, a od državnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova da nadziru rad policije u takvim slučajevima.

"Smrt pederima!"

Ekipa Video Indexa uspjela je zabilježiti još jedan incident. Naime, policija je za vrijeme povorke zapriječila put skupini mladića koji su htjeli nasrnuti na sudionike Zagreb Pridea. Ušutkani su, a ono što misle i što su izgovarali nisu imali hrabrosti ponoviti pred kamerama. Ipak, našao se jedan "hrabri" koji je poručio što misli, dok mu njegov manje hrabar prijatelj nije začepio usta. "Smrt pederima!", odgovorio je Indexovoj novinarki na pitanje ima li što za reći.

A da Gay Pride ima svoje vjerne i neumorne homofobe, dokazuje i muškarac (na fotografiji gore)koji je već drugu godinu za redom na istom mjestu i na isti način dočekao sudionike povorke, mašući buketom cijeća i vičući "Nabijem vas na ovo!".

K.C.
Foto: Index

Pročitajte više