Smrtonosne lavine zatrpale nekoliko afganistanskih sela

Foto: Hina

NEKOLIKO sela na brdskom sjeveroistoku Afganistana ostalo je izolirano nakon obilnih snježnih oborina koje su izazvale niz smrtonosnih lavina, izvijestili su lokalni dužnosnici.

Posebno su pogođene dvije pokrajine, Badahšan i Nuristan. Prvi podaci govore o više od stotinu mrtvih ukupno, od kojih je 64 u jednom selu u Nuristanu opustošenom lavinom u nedjelju navečer.

Zarobljeni pod tri metra snijega

"Znamo da je još nekoliko drugih sela u istom okrugu Bargmatal zarobljeno pod tri metra snijega, ali nemamo nikakve vijesti o njima", kazao je Afiz Abdul Kajom, pokrajinski guverner Nuristana.

"Pristupne ceste su blokirane te nastojimo pomoći stanovništvu helikopterom evakuirajući ozlijeđene u bolnicu u Džalalabad", veliki grad na afganistanskom istoku, dodao je on.

Organizira se spašavanje


Po riječima guvernera, stanovništvo organizira spašavanje uz pomoć lokalnih dužnosnika.

U susjednoj pokrajini Badahšan prvi podaci o nevremenu govore o 19 mrtvih u tri okruga ali su i brojni lokaliteti odsječeni od svijeta od početka snježnih oborina u četvrtak zbog čega bi podaci o stradalima mogli biti puno gori.

"Ukupno je 12 okruga kojima je onemogućen pristup zbog snijega i lavina", rekao je glasnogovornik guvernera Naved Ahmad Frutan.

Pročitajte više